Film/TV
11

Počinje snimanje filma "Jutarnje molitve" u Sarajevu

FENA
Početak realizacije projekta Sarajevo grad filma 2013. ozvaničit će snimanje kratkometražnog filma "Jutarnje molitve" rediteljice Konstantine Kotzamani (Grčka) i Katarine Stanković (Srbija).

Predviđeno je da snimanje da traje od 12. do 14. aprila u Sarajevu.

Kotzamani i Stanković su učestvovale na 6. Sarajevo Talent Campusu.

Scenario za film potpisuje Maša Seničić, a uloge su pripale Ismiru Gaguli, Hani Pašić i Serafedinu Redžepovu.

Nakon ovog ostvarenja, uslijedit će snimanje filma "Godišnji na moru" u režiji rumunske rediteljice Cristina Grosan, dok su za scenarij podjednako zaslužni Grosan i Stefan Statnic.

Statnic je ujedno nosilac glavne muške uloge, dok ostale uloge ostvaruju Andreea Vasile i Mara Purza. Snimanje će trajati od 16. do 18. aprila.

Posljednji će biti snimljen film "Moja! Moja! Moja sobica!" rediteljice Barbare Vekarić iz Hrvatske. Uloge u filmu ostvarit će Ismir Gagula, Ena Kurtalić, Larisa Gagula, Gordana Boban i Izudin Bajrović. Snimanje je predviđeno od 20. do 22. aprila.

Svi filmovi bit će snimani u Sarajevu.

Kao i svake godine, članovi odabranih timova internacionalnog su sastava i čine ih autori i glumci iz najmanje dvije različite zemlje regije.

Osim toga, uz mlade glumce, učesnike ranijih Talent Campusa, uloge u filmovima ostvaruju i profesionalni glumci. Na ovaj način, Sarajevo Film Festival nastoji potaknuti saradnju i stvaranje nove mreže među mladim talentovanim i kreativnim autorima regiona, čiji rad predstavlja budućnost regionalne kinematografije.

Na svim filmovima će raditi i učesnici ovogodišnje Producentske radionice. Riječ je mladim producentima Dragani Jovanović (Srbija), Dori Nedeczky (Mađarska) i Luki Venturinu (Hrvatska).

Producentska radionica Sarajevo grad filma namijenjena je mladim profesionalcima regiona jugoistočne Evrope. koji su na jednom od prethodnih izdanja Sarajevo Talent Campusa učestvovali kao producenti.

Filmovi snimljeni u okviru projekta Sarajevo grad filma 2013. imat će prvo prikazivanje u okviru 19. Sarajevo Film Festivala.

SFF