"Krugovi" Srdana Golubovića
0

Počinje snimanje filma inspirisanog Srđanom Aleksićem

Sarajevo-x.com
Srđan Aleksić
Srđan Aleksić
Srbijanski režiser Srdan Golubović danas u Trebinju počinje snimanje filma "Krugovi", koji je inspirisan istinskim bosanskohercegovačkim herojem Srđanom Aleksićem, mladićem koji je ubijen jer je štitio prijatelja Bošnjaka.

Trebinjac Srđan Aleksić bio je glumac-amater i plivačka nada bivše Jugoslavije. Mučki je ubijen 1993. godine.

Dok je pokušavao odbraniti prijatelja Alena Glavovića napala su ga četvorica pripadnika Vojske Republike Srpske i pretukla kundacima. Od zadobijenih povreda preminuo je 27. januara 1993. godine u 27. godini života.

Srđan Aleksić je simbol hrabrosti, dobrote i humanosti. Svojim herojskim činom on je pokazao šta je plemenitost i dobrota. I najmanje što se može učiniti jeste snimiti film inspirisan mladićem koji nam je pokazao šta je ljubav i šta znači biti čovjek.

Višestruko nagrađivani srbijanski režiser Srdan Golubović u srijedu počinje snimanje filma "Krugovi", po scenariju Srđana Koljevića, piše Dnevni list.

Na mjestu gdje je Srđan Aleksić pretučen, na gradskoj tržnici u Trebinju, snimat će se od 18. do 20. februara.

Planirano je da se film, koji se bavi posljedicama herojskog čina, snima do kraja aprila u Trebinju, Beogradu i njemačkom gradu Haleu.

Radnja filma odvija se 12 godina nakon herojskog i plemenitog čina, a u filmu je riječ o ljudima koji i dalje žive pod sjenkom događaja koji je u potpunosti obilježio njihov život. Priča prati trojicu ljudi: Bošnjaka Harisa koji živi u Njemačkoj, Markovog oca Ranka koji živi u Trebinju i Markovog najboljeg prijatelja koji živi u Beogradu.

Režiser je inspirisao herojski čin Srđana Aleksića, ali je odlučio promijeniti imena likova u filmu.

Kako je nedavno istakao Golubović, on filmom pokušava odgovoriti na pitanje da li čovjeku, kada učini nešto dobro, u bliskoj budućnosti to donosi nešto pozitivno?.

Otac Srđana Aleksića sretan je zbog snimanja filma.

"To je dobro, ne samo za mene toliko koliko za mladi naraštaj koji će film pogledati i, pravo da vam kažem, imam osjećaj da sve više usvajaju taj Srđanov čin. Meni je drago da se o tome priča i da se to gleda", kazao je za Dnevni list Rade Aleksić.

Režiser Golubović okupio je i sjajnu glumačku ekipu. Vojnika Marka tumačit će srbijanski glumac Vuk Kostić, koji glumu u filmu o BiH Angeline Jolie, a Harisa će igrati hrvatski glumac Leon Lučev, koji je glumio u posljednjem filmu Jasmile Žbanić "Na putu". Osim njih u filmu igraju i Aleksandar Berček, Nebojša Glogovac, Nikola Rakočević, Hristina Popović...

Premijera filma "Krugovi" očekuje se krajem 2011. ili početkom 2012. godine.