Film/TV
0

Počinje distribucija filmova "Oculto", "O za osvetu" i "Film za upucavanje"

SArajevo-x.com
Issa film i video nastavlja vrlo gustu filmsku sezonu u sarajevskim kino dvoranama 22. juna otvaranjem jednog od najboljih filmova 2006.g odine, akcionog spektakla "O za osvetu".

U pitanju je filmska ekranizacija jednog od najpopularnijih stripova modernog doba koji je nastao iz pera Alana Mura 1982.godine a koji su za filmski ekran adaptirala braća Vačovski, tvorci kultnog SF serijala "Matrix".

Film koji prikazuje mračnu sliku totalitarnog društva budućnosti rediteljski potpisuje mladi australijski autor Džejms MekTajg, koji je već sarađivao sa braćom Vačovski kao reditelj druge ekipe na snimanju druga dva dijela serijala „Matrix“ te sa velikim Džordžom Lukasom na serijalu „Ratovi zvijezda“, dok u naslovnim ulogama gledamo sjajnog australijskog glumca Huga Vivinga, proslavljenog ulogom agenta Smita u serijalu „Matrix“ te mladu ljepoticu Natali Portman, koja je sa MekTajgom radila na „Ratovima zvijezda“.

Stvari u filmu koji je od strane američke kritike proglašen jednom od najboljih stripovskih adaptacija svih vremena zaokružuju britanski veteran Džon Hurt i izvrsni Irac Stiven Rea.

Vremenski smješten u futuristički krajobraz totalitarne Velike Britanije, film nam govori o djevojci blagih manira po imenu Ivi, koju u pogibeljnoj situaciji spašava maskirani junak koji se odaziva na V.

Neizmjerno karizmatičan i nevjerojatno vješt u borbi i prijevarama, V pokreće revoluciju detoniranjem dviju londonskih znamenitosti te od vlade naknadnim preuzimanjem zračnih valova koje koristi za poziv sugrađanima na pobunu protiv tiranije i represije.

Otkrivajući istinu o junakovoj prošlosti, Ivi, također, otkriva istinu o samoj sebi što će za posljedicu imati njezino sudjelovanje u kulminaciji V-ove borbe za slobodu i pravdu u društvu zagrezlom u okrutnost i korupciju….

„O za osvetu“ će se prikazivati u kinu UNITIC u terminima od 18:00 i 20:30 od 22.juna do 03 jula, dok će ljubitelji evropskog filma na repertoaru kina Bosna moći pogledati sjajni španski psihološki triler „Oculto“ u terminima od 18:00 i 20:00 sati do 28.juna.

Nakon završetka prikazivanja u Sarajevu, SF spektakl „X-Men: Posljednja obrana“, koji je i dalje na prvom mjestu top liste najgledanijih filmova u 2006.godini sa zaradom od 215 miliona dolara u narednih 7 dana prelazi na prikazivanje u kina Širokog Brijega i Kaknja.

Najgledaniji film 2006.godine u BH kinima, triler „Da Vinči kod“ u narednih 7 dana prikazuje se na repertoaru kina u Vitezu, Jablanici, Gračanici, Visokom i Tešnju.

Klimatizirana Kino dvorana ART u Tuzli svim ljubiteljima dobre zabave donosi urenebesnu komediju „Film za upucavanje u terminima od 18:00 i 20:30 sati, dok kino UNA u Bihaću na repertoaru ima hrvatsku hit komediju „Što je muškarac bez brkova?“, mjuzikl komediju „Producenti“, SF spektakl „Underworld: Evolucija“ te u dječijem programu sinhronizovani avanturistički spektakl „Zatura“, klasik Walt Disneya „Legenda o medvjedu“ i urnebesnu animiranu komediju „Madagaskar“.