Film/TV
0

Počinje 57. filmski festival u Cannesu

NINA
Zvijezde u usponu, zvijezde koje su se već dokazale, filmovi koje ćemo voljeti i one koje nećemo, nestrpljiva publika, filmofili istančanog ukusa, bijesni francuski radnici iz sveta show biznisa - sve je spremno za večerašnje otvaranje 57. filmskog festivala u Cannesu projekcijom "Lošeg obrazovanja" španskog režisera Pedra Almodovara.

Večeras se računa i na dolazak nezvanih zvijezda: radi se o francuskim radnicima iz svijeta show biznisa koji su već godinu dana u sukobu s vladom zbog reforme koja se odnosi na njihovo osiguranje u vrijeme dok su bez posla. Moto ovogodišnjeg festivala je "Otvorenost, širenje, mješavina rodova", s naglaskom na komediji.

U Cannesu se očekuje prisutnost sedam do deset hiljada ljudi iz svijeta showbiznisa, koji su, kako prenosi agencija AFP, s upravom festivala jučer postigli dogovor da im se omogući da tokom manifestacije iznesu svoje zahtjeve.

Deset godina nakon osvajanja Zlatne palme za "Pulp Fiction", američki režiser Quentin Tarantino imat će zadatak da ovog puta kao predsjednik žirija festivala izabere najbolje među osamnaest filmova u službenoj konkurenciji. U tome će mu pomagati, između ostalih, francuska glumica Emanuel Bear i američka zvijezda Cathline Turner.

Među njima su i dva crtana filma i 12 filmova mladih stvaralaca od kojih su dvoje iz Koreje, jedan iz Argentine, jedan iz Njemačke i po prvi put u historiji festivala jedan iz Tajlanda. Ove godine je u Cannesu dosta zastupljena i latinoamerička filmska produkcija.

Na festivalu će biti zastupljeni svi žanrovi, od komedije sa filmom "Shrek", horora s "Vojskom mrtvih" (L'armee des morts), policijskog filma s "Breaking News", filma s "Letećim bodežima" (Poignards volants), do žanra "road-movie" s filmom o Che Gevari "Bilješke s puta" (Carnets de voyage).

Tu će biti i veliki režiseri kao što su Almodovar, Kusturica, braća Cowen i mnogi drugi. Što se tiče zvijezda među glumicama, u Cannesu će se pojaviti južnoafrička dobitnica Oscara Charlise Theron, Kineskinja Gong Li, Amerikanka Uma Thurman, Australka Naomi Wots, Španjolka Penelope Cruz i Francuskinja Beatrice Dal. Muška strana će također imati jake predstavnike, među kojima su Brad Pit, Tom Hanks i Eddie Murphy.

Za sudjelovanje na festivalu u Cannesu prijavljena su ove godine 3.562 filma, što je apsolutni rekord. Prošle godine taj broj je bio 2.498, a 2000. znatno manje -1.397. Kada je riječ o dugometražnim filmovima, prijavljeno ih je 1.325 iz 85 zemalja, dok ih je prošle godine bilo 908, a 2000. svega 681.