Film/TV
0

Početak prikazivanja filma "Krvavi dijamant"

Sarajevo-x.com
Scena iz filma "Krvavi dijamant"
Scena iz filma "Krvavi dijamant"
Od 12.04. u kinu Unitic počinje prikazivanje najnovijeg ostvarenja reditelja Edwarda Zwcika "Krvavi dijamant", dobitnika Oskara za produkciju filma "Zaljubljeni Šekspir“.

FenomenalnI triler "Krvavi dijamant“ gdje glumačku postavu čini nepogrešiva ekipa sastavljena od izvanrednog Leonarda Di Capria , koji se za ulogu pripremao boraveći u Južnoj Africi i družeći se s plaćenicima, te Jennifer Connelly koju pamtimo pa izuzetnoj glumi u hitovima poput „Genijalnog uma“, „Labirint“, „Rekvijem za snove“ i mnogih drugih. Pored ovo dvoje vrsnih glumaca tu je i Djimon Hounsou, afrički glumac porijeklom iz Benina koji se proslavio ulogom u “Gladijatoru'“.

“Krvavi dijamanti” su izraz kojim se označavaju oni dijamanti koji su ilegalno izvezeni iz zemalja u kojima se vodi rat. Zarada od dijamanata troši se na kupovanje novog oružja, što znači nove mrtve i nova razaranja a krajem devedesetih taj izraz upotrebljavale su nevladine organizacije kako bi skrenule pažnju javnosti na taj veliki problem.

Film “Krvavi dijamant” pokazuje kako su se pobunjenici u Sierra Leoneu oslanjali na ilegalnu trgovinu dijamantima kako bi financirali svoj rat i kako je taj sukob raselio milijune ljudi.

Rat u Sierra Leoneu pokazuje svoju okrutnu stranu kada pobunjenici zauzimaju selo u kojem živi lokalni ribar Solomon Vandy . Njegova žena i kćerke uspijevaju pobjeći ali njegov 12-godišnji sin je natjeran je da se bori u redovima pobunjenika, dok sam Solomon mora kopati za dijamantima. Kad otkrije veliki ružičasti dijamant, Solomon riskira život i sakrije ga. Nada se da će, kad ga proda na “crnoj berzi”, moći otkupiti slobodu svog sina. No, vladine snage se vrate u selo i između ostalih zarobe i njega. U takvim se okolnostima Solomon zatekne u neočekivanom i nelagodnom savezništvu s krijumčarem i bivšim plaćenikom Dannyjem Archerom . I Archer, koji je zarađivao mijenjajući dijamante za oružje, zna koliko je vrijedan taj dijamant i nada se da će mu taj dijamant omogućiti odlazak iz Afrike.

Sarajevska publika će imati priliku pogledati ovaj film na repertoaru kina Unitic, od 12.04. u terminima od 18h 00 i 20h 30. Iz kina Unitic napominju da dana 17.04. neće biti projekcija filmova u kinu Unitic.