|

Početak Berlinalea u znaku Jafara Panahija

Početak Berlinalea u znaku Jafara Panahija
0
F
FENA
11.2.2011. u 08:29
3
komentara
0

dijeljenja
1/7 Foto: Reuters
2/7 Foto: AP
3/7 Foto: AP
4/7 Foto: AP
5/7 Foto: AP
6/7 Foto: AP
7/7 Foto: AP
Svečanom projekcijom američkog filma "True Grit" režisera Ethana i Joela Coena u četvrtak navečer u Berlinu je službeno započeo 61. međunarodni filmski festival, popularno nazvan Berlinale.
"Veselimo se što 61. Berlinale možemo proglasiti otvorenim", rekla je predsjednica ovogodišnjeg žirija Berlinalea Isabella Rossellini i direktor festivala Dieter Kosslick.

Prije toga Rossellini je pročitala pismo iranskog režisera Jafara Panahija koji je trebalo da sudjeluje u radu ovogodišnjeg žirija, ali je prije nekoliko mjeseci uhapšen u Iranu i osuđen na dugogodišnju zatvorsku kaznu.

Gostima u Berlinale Palastu obratio se i gradonačelnik Berlina Klaus Wowereit te njemački državni tajnik za kulturu Bernd Neumann.

Neumann je u svom govoru također upozorio na sudbinu umjetnika koji žive pod represijom političkih režima te tom prilikom ukazao na sudbinu iranskog režisera Panahija.

Crvenim tepihom ispred Berlinale palasta prošetale su zvijezde filma "True Grit" kojim je otvoren ovogodišnji festival, među kojima i režiseri braća Ethan i Joel Cohen te glumci Jeff Bridges i Josh Brolin.

"True Grit" je remake istoimenog filma iz 1969. s John Wayneom u glavnoj ulozi i govori o lovu na zločince na Divljem zapadu u drugoj polovini 19. stoljeća. Film braće Coen ove godine je nominiran je i za deset Oscara.

Do 20. februara, do kada službeno traje Berlinale, u devet sekcija festivala bit će prikazano oko 400 filmova iz 60-tak zemalja. U Glavnom programu bit će prikazana 22 filma od čega 16 u službenoj konkurenciji. Nagrade, Zlatni medvjed za najbolji film te Srebrni medvjed za različite kategorije, bit će dodijeljene 19. februara.
Prijavi grešku


Komentari (3)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...