Osmo izdanje
82

Počeo Tuzla Film Festival: Crvenim tepihom prošetali Nikola Kojo, Momčilo Otašević, Zijah Sokolović...

A. K.
Foto: A. K./Klix.ba
(Foto: A. K./Klix.ba)
Prikazivanjem filma "Taxi Blues" Miroslava Stamatova večeras je u Bosanskom kulturnom centru u Tuzli svečano otvoreno osmo izdanje Tuzla Film Festivala (TFF). Prve festivalske večeri crvenim tepihom prošetali su brojni ljubitelji umjetnosti, a među njima su se našli i istaknuti glumci Nikola Kojo, Momčilo Otašević i Zijah Sokolović.

U narednih osam dana bit će prikazano 95 filmskih ostvarenja u pet kategorija, odnosno dugometražni, animirani, kratki, dokumentarni film i Future generation short films.

Direktor TFF-a Boris Balta kaže da tuzlanski festival ove godine donosi novitet koji se ogleda u Kids TFF-u, eksperimentalnom programu namijenjenom za najmlađe, kao i naučnu konferenciju kroz koju će se govoriti o filmu, pozorištu i izdavaštvu.

Festival južnosalvenskog filma pokrenut je prije osam godina, a Balta ističe da je u to vrijeme kreiranje TFF-a predstavljao izuzetno hrabar potez.

"U to vrijeme, kada u Tuzli nije bilo ni kina, svi su mi govorili da sam lud, a prvo pitanje je bilo ko će mi doći od glumaca. Tuzla je nekada bila među petnaest gradova u Jugoslaviji po ligama i svemu ostalom, a sada je jedanaesta po standardu u BiH te je zbog toga njihovo pitanje bilo legitimno. Međutim, grad se razvija sve više, a tako napreduje i naš festival. Stekli smo povjerenje poznatih ličnosti i uspješnih producenata i reditelja s prostora Balkana i kao što ste mogli vidjeti u proteklih sedam godina skoro smo ispunili kvotu svih najpoznatijih na našem prostoru. Trudit ćemo da to održavamo do desete godine, onda ćemo vidjeti da li ćemo uvoditi neke promjene", kazao je Balta.

Ovaj festival prate i dodjele vrijednih nagrada u oblasti filmske industrije, a pored Vila TFF-a u svim kategorijama te nagrada za scenarij i produkciju, priznanja se dodjelju i za životno djelo i doprinos filmskoj umjetnosti koje dobija istaknuti glumac Zijah Sokolović te za poseban doprinos u razvoju kulture i umjetnosti Tuzle koje će završiti u rukama federalne ministrice kulture i sporta Zore Dujmović.

Iza Zijaha Sokolovića nalazi se 50 plodonosnih godina umjetničkog rada, a kako je večeras istakao, nagrada mu je od izuzetnog značaja.

"To je lijep dokaz da je nešto bilo i da je to neko gledao, ostalo mu u sjećanju i sada se pretvorilo u stvarnost. To je izuzetno lijepo", rekao je Sokolović te naglasio da sve ono što se događa u umjetnosti u bilo kojem dijelu svijeta je neophodno, jer služi za sagledavanja stvarnosti u kojoj živimo.

Osmogodišnji prijatelj festivala je srbijanski glumac Nikola Kojo koji je kazao da je TFF iz godine u godinu sve bolji.

"Kvalitet festivala će zavisiti od kvaliteta života u regionu, ali i od kvaliteta filmova koji će se prikazivati. Ovaj festival je dovoljan i dobro je da ostane tako, u odnosu na to kakva nam je produkcija, bijedna kultura i kinematografija na cijelom prostoru bivše Jugoslavija", naveo je Kojo.

Crvenim tepihom večeras je prošetao i crnogorski i hrvatski glumac Momčilo Otašević, a kako nam je kazao, festivali poput TFF-a su izuzetno bitni kako bi budnom držali regionalnu kinematografiju.

"Sve više se rađa novih filmskih festivala što je veoma bitno i potrebno nam je mnogo takvih događaja u regionu, jer nas jezička barijera ne sputava, a humor se razumije na sve strane. Između ostalog, na festivalima se radujem susretima sa dragim ljudima i kolegama sa kojima sam radio. Prvi put sam ovdje, pa ću nakon festivala sve ocijeniti. Veoma sam zadovoljan i počastvovan što su me pozvali. Ovdje ću promovisati i novu seriju koju snimamo u Zagrebu 'Drugo ime ljubavi', ali i odmoriti", kazao nam je Otašević.

TFF traje do 19. oktobra, a sadržaji će se realizirati u Bosanskom kulturnom centru, Narodnom pozorištu Tuzla i dvorani Kaleidoskop. Osmodnevna filmska smotra bit će završena dodjelom filmskih nagrada i prikazivanjem nagrađivanog ostvarenja "Honeyland".