Južnoslavenski film
46

Počeo Tuzla Film Festival, crvenim tepihom prošetala ekipa ostvarenja "Švedsko srce moje majke"

A. K.
Foto: A. K./Klix.ba
(Foto: A. K./Klix.ba)
Prikazivanjem filma "Švedsko srce moje majke" reditelja Adisa Bakrača, večeras je počelo 11. izdanje Tuzla Film Festivala (TFF). Ljubitelji sedme umjetnosti u narednih pet dana imat će priliku pogledati 135 ostvarenja koja su u takmičarskoj konkurenciji za nagradu Vila TFF-a.

Prve svečarske večeri crvenim tepihom ispred Bosanskog kulturnog centra u Tuzli prošetali su brojni ljubitelji filmske umjetnosti, a posebnu pažnju javnosti plijenila je glumačka ekipa ostvarenja "Švedsko srce moje majke". Riječ je o filmu koji je nastao u režiji Adisa Bakrača, a projekcijom u Tuzli zvanično je počeo TFF.

"Švedsko srce moje majke" je film o majčinskoj ljubavi i prijateljstvu koje prevazilazi jezičke i kulturološke barijere, upoznavajući nas i sa najskrivenijim ljudskim osjećanjima koje, u ovom slučaju, neprekidno ispunjavaju samo ljubav i nada za boljem i ljepšem sutra.

TFF veoma značajnim smatra i višestruko nagrađivana glumica Bosanskog narodnog pozorišta Zenica Faketa Salihbegović-Avdagić, koja je ostvarila rolu u filmu "Švedsko rce moje majke", a večeras je prošetala tuzlanskim crvenim tepihom.

"Drago mi je da večeras na otvaranju 11. TFF-a baš bude prikazan film koji je meni veoma važan, jer sam sve ono što osjećam kao žena i glumica utkala u njega. Nadam se da će to publika prepoznati, kao što je činila dosad. Smatram da je veoma bitno da BiH ima jedan ovakav festival jer na takav način pomažemo domaćoj kinematografiji, promovirajući sve one koji rade na filmu, među kojima su glumci i sjajni reditelji. Oni svuda po svijetu šire najbolji glas o BiH", navodi Salihbegović-Avdagić.

Na adresu TFF-a ove godine stiglo je 600 filmova, a u zvaničnoj konkurenciji se nalazi njih 135 i oni će pred gledateljima biti prikazani na dva načina.

Naime, TFF se i u 11. izdanju održava u hibridnoj formi, što znači da će dugi igrani filmovi biti prikazani u Bosanskom kulturnom centru i Narodnom pozorištu u Tuzli, dok će ostvarenja iz kategorije animirani, kratki igrani, dokumentarni i future generation short films (FGSF) publika moći pogledati na online platformi www.tuzlafilmfestival.com.

Svi filmovi koji će biti prikazani, nalaze se u zvaničnoj konkurenciji za dodjelu nagrade Vila TFF-a, a koja se uručuje ekipama koje su imale najbolje ostvarenje, po ocjeni stručnog žirija. Među onima koji će ove godine izabrati najbolja ostvarenja je i filmska producentica Paola Orlić.

"Pri odabiru najboljih filmova vodit ćemo se prije svega kvalitetom, a meni je posebno drago je ćemo moći gledati ostvarenja koja je selektirao čovjek koji veoma dobro poznaje filmove. Vjerujem da ćemo imati zaista ugodan boravak u Tuzli i ugodno gledanje filmova, uz donošenje kvalitetne odluke", dodala je Orlić.

U okviru svečanog otvorenja festivala, večeras je proglašen dobitnik Vile TFF-a za doprinos razvoja južnoslavenske kinematografije, a riječ je o crnogorsko-hrvatskom filmskom redatelju Veljku Bulajiću. On iz objektivnih razloga nije mogao prisustvovati dodjeli, ali je prisutnima u sali tuzlanskog BKC-a uputio video poruku.

Paralelno s TFF-om, ove godine revitaliziran je i Međunarodni festival dokumentarnog filma Tuzla, a koji je prekinut prije 32 godine. Naime, Tuzla je za vrijeme bivše Jugoslavije imala značajan festival dokumentarnog filma koji je okupljao velika imena iz filmskog svijeta.

Festival je doživio svoja 23 izdanja, ali je zbog ratnih dejstava prekinut. Organizacije Human, Magic Factory i Eventus odlučile su da revitaliziraju festival i nastave tamo gdje je on stao. Najbolji film, kao što je bilo i ranije, bit će nagrađen statuom Rudar.