Neverbalan film
6

Počelo snimanje kratkog igranog filma "Dah" Ermina Brave

Klix.ba
Produkcijska kuća "Deblokada" počela je snimanje kratkog igranog filma pod radnim nazivom "Dah", rediteljskog i scenarističkog debija našeg poznatog glumca Ermina Brave.

Film će biti realiziran u saradnji sa Centrom za zdravo starenje Novo Sarajevo, a bit će u potpunosti snimljen u hotelu Bistrica na Jahorini.

Priča prati Igora (26) koji radi na održavanju Rehabilitacionog centra u kojem se liječi Edita (71). Slučajni susret razvit će se u neobičan odnos. Bez ijedne riječi dva bića će se prepoznati i promijeniti jedno drugo. Šta se desi kada posljednje trenutke u životu podijelite sa strancem?

Glavne uloge tumače Igor Škvarica i njemačka glumica Klara Hofels koja je našoj publici najpoznatija po posljednjoj ulozi u filmu "Toni Erdmann", koji je pored niza uspjeha na najprestižnijim svjetskim festivalima i kino-distribuciji, ove godine bio nominovan i za Oscara za najbolji strani film. Pored njih u filmu će se pojaviti Boris Ler i Alban Ukaj.

Film je neverbalan, a glumačka igra je krucijalna u pričanju priče i razvijanju odnosa.

Producenti filma su Damir Ibrahimović i Jasmila Žbanić, a izvršni producent je Mirza Hamzić. Projekt je podržala Fondacija za kinematografiju Sarajevo i Ministarstvo kulture i sporta kantona Sarajevo.

Autorsku ekipu filma čine: direktor fotografije Eldar Emrić, scenografija Mirna Ler, kostim Lejla Hodžić, šminka Lamija Hadžihasanović Homarac i montaža Vladimir Gojun.