Film/TV
0

Počelo snimanje "Dobro uštimanih mrtvaca"

Sarajevo-X
U ponedjeljak je u Sarajevu zvanično počelo snimanje drugog dugometražnog filma bh. reditelja Benjamina Filipovića "Dobro uštimani mrtvaci".

Nakon "Praznika u Sarajevu" ovo je za Benjamina Filipovića drugi film, film za kojeg uz Filipovića scenario potpisuje i Feđa Isović.

Feđa Isović i Benjamin Filipović
Riječ je o crnoj komediji u kojoj se prepliću četiri različite priče i karakteri. Glumačku postavu čine među ostalima, Miralem Zupčević, Boro Stjepanović, Irena Micijevic Rodić, Zan Marolt, Tanja Sojić, Lazar Ristovski, Tarik Filipović, Emir Hadžihafizbegović, Mirza Tanović, Haris Burina, Jasna Diklić, Nada Đurevska, Admir Glamočak, Brane Zavrsan, Miše Martinović, Saša Petrović…

Budžet filma iznosi 1,5 miliona eura, a glavna producentica je Dunja Klemenc iz ljubljanskog studija Maj, kojoj je ovo treći projekat vezan za BiH. Koproducenti su producentska kuća Flash iz Sarajeva, producentska kuća A.S.A.P, koju su nedavno osnovali Čedomir Kolar i Danis Tanović, FTV i drugi.

Muziku za Mrtvace komponovao je Dado Džihan. "Napravio sam muziku koja će biti spoj savremene muzike i tradicionalnih instrumenata", kazao je Džihan.

Direktor fotografije je Ven Jemeršić, scenograf je Duško Milavec, kostime je radila Jasna Hadžimehmedović-Bekrić.

Benjamin Filipović i Miralem Zupčević
Film će se snimati ukupno šest sedmica. Najvećim dijelom će se snimati u Sarajevu, a ekipa se potom seli u Ljubljanu u Viba studio, gdje će nakon sedam dana snimanja, polovinom maja, pasti posljednja klapa.

Ekskluzivnu galeriju slika sa snimanja pogledajte ovdje.