Večeras nominacije
0

Počelo je odbrojavanje za Oscara

Sarajevo-x.com
Foto: Reuters
Foto: Reuters
U Hollywoodu je počelo odbrojavanje za Oscara. Svi s nestrpljenjem očekuju nominacije za ovu prestižnu nagradu, a ko su nominirani javnost će saznati večeras.

Očekuje se da će najviše nominacija, među kojima i one za najbolji film, odnijeti filmovi "The Hurt Locker“ i "Avatar“, no veoma lako su moguća i druga iznenađenja, piše AP.

U ova dva filma su sve oči uprte, a razlika među njima je drastična.

Film Jamesa Camerona je najgledaniji, ali i najskuplji film ikada.

Budžet za snimanje "Avatara“ je iznosio preko 500 miliona dolara, a naučno-fantastični ep uspio je "potopiti" film "Titanic“ kojeg potpisuje isti reditelj, te postao najgledaniji film ikada.

Film "The Hurt Locker“, u režiji Kathryn Bigelow, bivše Cameronove supruge, je pravo iznenađenje.

Naime, snimanje filma je koštalo 15 miliona dolara, a zaradio je svega 16 miliona dolara u kinima diljem svijeta. Ipak, nakon što je do sada osvojio niz prestižnih nagrada, analitičari su posve sigurni da upravo ovom filmu slijedi nominacija za najbolji fillm.

Među nominiranima bi se mogli naći i "District 9“, "Star Trek“, a neke nominacije mi mogli "pokupiti" i filmovi "Crazy Heart“, "Up In the Air“, "Invictus, "A Single Man“, "Inglourious Basterds" "The Blind Side“, odnosno glavne ulogu u ovim filmovima.

Ipak, ko su nominirani i koji filmovi bi mogli ove godine odnijeti najprestižniju filmsku nagradu, javnost će saznati večeras na ceremoniji koja će se održati u Samuel Goldwyn Theateru.

Svečanost dodjele Oscara će se održati 7. marta 2010. godine u Kodak Theatreu u Hollywoodu.