Glumačka zvijezda
40

Planetarno poznati Damian Hardung specijalni gost Omladinskog Film Festivala Sarajevo

E.S.
Damian Hardung (Foto: Eno de Wit)
Damian Hardung (Foto: Eno de Wit)
Prvi put nakon deset godina održavanja Omladinskog Film Festivala Sarajevo najveći festival za mlade filmske autore u regiji ugostit će planetarno popularnu glumačku zvijezdu, njemačkog glumca Damiana Hardunga.

Povod njegovog dolaska u Sarajevo je regionalna premijera filma Felixa Bindera "Red Bracelets: The Begining", u kojem Hardung tumači glavnu ulogu. Ovaj film će se na OFF-u emitovati 9. septembra u okviru OFF Open Air Cinema Midtown, nakon čega će se publici pokloniti i predstaviti mladi njemački glumac.

Na svečanoj ceremoniji dodjele nagrada 11. OFF-a Hardungu će biti uručen zlatni prsten festivala za najbolju glumačku interpretaciju u Netflixovoj seriji "How to sell drugs online" i za sjajna glumačka dostignuća u 2018. godini u seriji "Red Band Society" i filmu "The Name of the Rose".

Hardung je rođen u Kelnu 1998. godine. Kao četrnaestogodišnjak dobio je stipendiju jedne njujorške privatne škole, kao izrazito talentovan i svestran dječak. Bavio se nogometom, a veoma rano je pokazao i svoj afinitet za glumu.

Najpoznatiji je po Voxovoj seriji "Red Band Society". Od 2018. godine često se može vidjeti i u serijama Netflix produkcije, od kada postaje jedan od omiljenih mladih evropskih glumaca.

Također, dobitnik je nagrade Asocijacije njemačkih glumaca za najbolju mušku ulogu kao dio glumačkog ansambla u seriji "The Red Band Society". Hardung će u Sarajevu boraviti od 9. do 11. septembra i većinu svog vremena provest će u druženju s festivalskom publikom, dok će s predstavnicima Festivala posjetiti i Roditeljsku kuću.