Box-office
0

"Pirati s Kariba: Nepoznate plime" zaradio 256,3 miliona dolara širom svijeta

Sarajevo-x.com
Nastavak filma "Pirati s Kariba: Nepoznate plime" našao je svoje mjesto u plovidbama i van SAD-a, gdje je zaradio rekordnih 256,3 miliona dolara na međunarodnom box-officeu.

Ovo prevazilazi i rethodni uspjeh ekranizacije šeste knjige "Harryja Potera" iz 2009., "Harry Potter i princ miješane krvi", koji je zaradio 236 miliona dolara u kinima van SAD-a.

Iz kompanije Walt Disney su saopštili da je ""Pirati s Kariba: Nepoznate plime" zaradio 90,1 milion dolara u SAD-u. U kombinaciji sa zaradom širom svijeta ukupno je zaradio 346,4 miliona dolara, što je četvrta najbolja zarada nekog filma u prvom vikendu prikazivanja u kinima ikada.

U novi 3D nastavaku "Pirata s Kariba" nećete vidjeti Keiru Knightly i Orlanda Booma, ali je zato tu Johnny Depp kao kapetan Jack Sparrow, a novina su i glumci Penelope Cruz i Ian McShane. Prethodna tri izdanja "Pirata s Kariba" su ukupno zaradila 2,7 milijardi dolara širom svijeta.

"Cijeli film je baziran na tome da se pusti u kina širom svijeta, jer smo imali osjećaj da će postići snažan uspjeh na međunarodnom tržištu", rekao je Chuck Viane, šef distribucije u Disneyu, te je dodao da Johnny Depp nije samo domaća, već međunarodna zvijezda. Viane nije rekao da li ovaj uspjeh znači i to da će se snimati još jedan nastavak popularnih "Pirata s Kariba", ali se to sada čini vrlo vjerovatnim.

"Pirati s Kariba: Nepoznate plime" je jedini novi film koji je pušten u kina širom svijeta tokom ovog vikenda, a u drugoj sedmici od objavljivanja hvaljena komedija "Djeveruše", u kojoj glumi Kristen Wiig, je bila druga na box-officeu sa 21 milionom dolara zarade, što znači da joj je prihod opao za 20 posto od vikenda kada se prvi put našla u kinima.

Lagani pad u zaradi imao je i filmovi "The Hangover", a "Ponoć u Parizu" Woodyja Allena, koji je prikazan u samo šest kina, zaradio je 96.000 dolara po jednom kinu.

Film "Pirati s Kariba: Nepoznate plime" je posebno bio gledan u Rusiji, Kini i Indiji, gdje je zaradio 52,6 miliona dolara, a ostvario je najveću zaradu u Rusiji koji je ikad imao neki film, uzimajući 28,6 miliona dolara.

Konačne zarada na američkom i kanadskom tržištu filma "Pirati s Kariba: Nepoznate plime" bit će poznata u ponedjeljak, piše Hollywood.com.

Prema preliminarnim rezultatima među prvih 10 najgledanijih u SAD-u i Kanadi su:

  1. "Na čudnim plimama" - 90,1 miliona
  2. "Djeveruše" - 21 milion
  3. "Thor" - 15,5 miliona
  1. "Brzih pet" - 10,6 miliona
  2. "Rio" - 4,7 miliona
  3. "Svećenik" - 4,6 miliona
  4. "Skakanje metla" - 3,7 miliona
  5. "Nešto posuđeno" - 3,4 milona
  6. "Voda za slonove" - 2,2 miliona
  7. "Tyler Perry's Madea's Big Happy Family" - 990.000 dolara