Film/TV
0

Pet stvari koje sigurno niste znali o South Parku

AskMen.com/Sarajevo-x.com
Popularna američka animirana TV serija South Park, autora Matta Stonea i Treya Parkera osvojila je publiku širom svijeta svojom parodijom i satirom, epizodama koje pršte višeznačnim pronicljivim komentarima društvenih prilika.

Odlučili smo povodom nedavno objavljene dvanaeste sezone TV serije podijeliti s vama pet stvari koje zasigurno niste znali o South Parku.

1. South Park nastao iz božićne video čestitke

Izvršni producent FoxLaba, Brian Graden pogledao je blesavi animirani kratki film “Jesus vs. Frosty” koji su Parker i Stone napravili dok su bili studenti Univerziteta u Koloradu. Graden je pomislio da je film nevjerovatno zabavan i uvrnut te je odlučio angažovati ovaj dvojac kako bi snimili božičnu video čestitku za njegove prijatelje u industriji zabave. Rezultat je bio petominutni film “The Spirit of Christmas” koji prikazuje Djeda Mraza i Isusa Krista kako se natječu u borilačkim vještinama, a pobjeda treba da odluči koji će od njih dvojice preuzeti kontrolu nad Božićem. Dvojica božićnih superjunaka razrješavaju borbu primirjem.

Ubrzo nakon snimanja ovog video uratka, Parker i Stone nalaze se u pregovorima sa produkcijskim kućama Fox i Comedy Central koje odlučuju realizovati animiranu TV seriju, sa polusatnim epizodama, utemeljenu na kratkom filmu.

2. Tom Cruise želio posuditi glas jednom od likova

Holivudski glumac Tom Cruise želio je posuditi glas jednom od animiranih likova. Po svoj prilici njegov interes je opao nakon emitovanja epizode 137., “Trapped in the Closet” zahvaljujući kojoj je serija bila nominovana za nagradu Emmy.

Nakon što je prihvatio scientologiju, kao nešto što je istovremeno zabavno i “jeftino” (pristupanje crkvi je nevjerovatno skupo), Stana u ovoj epizodi članovi crkve uskoro počinju doživljavati kao reinkarnaciju osnivača scientologije, L. Rona Hubbarda. Veliki broj poznatih scientologa, uključujući animirane likove Johna Travolte i Toma Cruisea, pokušavaju uvjeriti Stana da bude vođa crkve, što on odbija, nazvavši sve to jednom globalnom muljažom. Cruise se ubrzo potom zatvara u ormar i odbija izaći van sve dok mu Stan ne kaže da je on jedan veoma dobar glumac, što Cruise konačno doživljava kao objavu proroka.

Kreatori ove serije ne dozvoljavaju slavnim ličnostima da tumače sebe niti da tumače likove koji bi se mogli percipirati kao nešto normalniji likovi. Tako npr. George Clooney posuđuje glas liku psa geja, Jane Leno liku ptice, dok je Jerryju Seinfeldu bilo ponuđeno da daje glas liku bolesne mačke, što je on konačno odbio. Među zvijezdama koje su željele posuditi glasove animiranim likovima, pa su odustali zbog isuviše čudnih uloga, našli su se Steven Spielberg, Samuel L. Jackson i Jeff Daniels.

3. Cartman nastao zahvaljujući Archieju Bunkeru

Trey Parker i Stone su odrasli gledajući gledajući humoristične serije kao što su "Diff`rent Strokes" i "Facts of Life". Njih dvojica su bili oduševljeni serijom "All in the Family". Vjerujući kako se lik Archieja Bunkera iz serije nikad ne bi mogao naći na televiziji u sadašnje vrijeme, pitali su se kako bi mogli vratiti ovaj nevjerovatni lik na TV ekrane. Odgovor je bio da ga pretvore u osmogodišnjeg debelog dječaka. Krajnji rezultat je svakako Eric Cartman, vodeći i najzabavniji lik serije.

4. Tragična smrt glumice koja je posuđivala glas svim ženskim likovima

Mary Kay Bergman je glumica koja je posuđivala glas svim ženskim likovima u prvih 31 epizodu animirane serije South Park, kao i u filmu “South Park: Bigger, Longer & Uncut”.

Bergmanova je patila od depresije i anksioznosti da bi 1999. godine, u 38. godini života, počinila samoubistvo. Naknadno su tri glumice posudile glasove ženskim animiranim likovima. Dvije epizode South Parka su posvećene sjećanju na ovu glumicu.

5. Epizode promijenjene u posljednji čas

Nasuprot drugim animiranim serijama, producenti South Parka u stanju su u zadnji trenutak promijeniti sadržaj epizode i odreagovati na aktuelna dešavanja. Upravo ovakva karaktersitika je postala jedno od glavnih obilježja South Parka.

Tako su npr. sedmog novembra američki predsjednički kandidati , Bush i Al Gore čekali na proglašenje pobjednika u Floridi, da bi rezultat glasanja postao najneočekivaniji obrat u historiji političkih dešavanja. U 15-toj epizodi serije, “Trapper Keeper”, emitovanoj 15. novembra Garrison, bivši učitelj dječaka je u vrtiću i organizuje glasanje između dječaka Ikea i Filmorea, sa neodlučnom djevojčicom Florom (Florida) koja u ruci drži odlučujući izborni glasački papirić.

Specijalne američke snage su 13. decembra 2003. godine pronašle iračkog diktatora koji se krio u velikom udubljenju ispod jedne kuće na farmi, da bi u 111-toj epizodi, “It`s Christmas in Canada” emitovanoj 17. decembra, dječaci pronašli Saddama kako se krije u rupi .