Film/TV
0

Pet stvari koje sigurno niste znali o Batmanu

Sarajevo-x.com
Neobični superjunak Batman, djelo umjetnika Boba Kanea i pisca Billa Fingera, debitirao je u maju 1939. godine u 27. izdanju stripa Detective Comicsa "The Case of the Chemical Syndicate". Danas je megapopularan lik stripova, crtića, TV serija i filmova, a povodom ljetne premijere filma "The Dark Knight" AskMen.com je sastavio listu pet stvari koje sigurno niste znali o jednom od najpoznatijih superjunaka na svijetu.

Batmanovo ime i prezime potječe od imena i prezimena dvojice historijskih boraca za slobodu

Ko-autor “Batmana” Bill Finger je kombinovao imena i prezimena dvojice historijskih ličnosti i dobio ime i prezime Batmanovog alter ega. Ime Bruce je posudio od Roberta the Brucea, ili kralja Brucea I od Škotske, koji je, u ratu za nezavisnost, vodio Škote u borbi protiv Britanaca. Kralj Bruce I od Škotske je, 1298. godine, naslijedio Wiliama Wallacea, koji je mnogima poznat iz filma "Braveheart". Prezime Wayne Finger je posudio od Anthonyja “Mad Anthonyja” Waynea, brigadira i junaka Američkog rata za nezavisnost.

Anthony Wayne je bilo i originalno scensko ime legendarnog glumca Mariona Roberta Morrisona prije nego što su ga hollywoodski producenti imenovali Johnom Wayneom.

Batman je inspiriran Da Vinčijem, filmovima i maskiranim čovjekom

Kane i Finger su crpili građu iz moštva izvora prije nego što su konačno oblikovali Batmanov lik. Tako je lik iz radio showa “The Shadow” pružio ideju za Batmanov dvojni identitet, detektivske sposobnosti i sada već legendarni plašt. Elementi preuzeti iz nijemog filma Douglasa Fairbanksa “The Mark of Zorro”, iz 1920. godine, obogatili su Batmanov alter ego. Film “The Bat Whispers” iz 1930. poslužio je kao inspiracija za njegov kostim i identitet šišmiša, a crtež letjelice talijanskog genija Leonarda Da Vinčija pružio je dovoljno detalja za razvoj Batmanovih krila.

Uz to, kombinacija osobina detektiva Doca Savagea i Sherlocka Holmesa pomogla je Fingeru u kreiranju detektivskih i racionalnih osobina čuvenog Batmana.

Batmanov tajni identitet i nije toliko tajan

Ukupno 11 likova zna (ili su znali ) da su Batman i Bruce Wayne jedan te isti lik, a to su:

  • sva tri Robina (Dick Grayson, Jason Peter Todd i Tim Drake)
  • Batmanov batler Pannyworth
  • nijemi inovator i majstor Harold
  • kolega superjunak Superman (i Wayne zna čije lice se krije iza Kentovih naočala)
  • kolega superjunak Azrael
  • kolegica superjunakinja Batgirl (a.k.a. Barbara Gordon, žena u invalidskim kolicima sa novim aliasom Oracle)
  • sva tri neprijatelja (Bane, Ra`s Al Ghul i Hugo Strange), koji su istinu o Batmanu otkrili u doba velike krize da bi je potom kao zaboravili.

Komesar James Gordon je sumnjao u podudarnost dvojice likova, ali nikad nije bio u stanju potvrditi svoje sumnje.

Batmanu je uvijek 34 godine

Za tridesetčetverogodišnjeg Brucea Waynea vrijeme je možda stalo, ali makar ima bogatu prošlost. Batman je proveo svoje tinejdžerske godine školujući se na Cambridgeu i Sorboni, a u svojim dvadesetim je radio za FBI. Put ga je zatim odveo u Koreju, Japan i Kinu, gdje je tajno učio borilačke vještine od prijateljski raspoloženih ninja ratnika.

Batman i Robin dijele krevet

Batman i Robin se od 1954. godine bore sa homseksualnim erotizmom i djelom psihijatra Fredrica Werthama “Seduction of the Innocent” koje napada kako Batmana tako i druge junake stripova. Odgovor kreatora Batmana je bila Batwoman I, a kasnije Batgirl. Čak i letimičan pogled na Batmana nudi mnogo primjera, ako ne homoseksualizma onda sigurno pedofilije. U 84. izdanju stripa izdavačke kuće Detective Comics, pod nazivom “Ten Nights of Fear”, Batman i Robin dijele krevet u vrijeme kada ni bračni parovi na televiziji to nisu radili. Batman u jednom trenutku predloži tuširanje mlađem štićeniku, iako ostaje nejasno da li su se trebali i zajedno tuširati.

Prvi Robin, Dick Grayson, je bio osmogodišnji cirkuski akrobata, koji se, nakon ubistva roditelja, našao u Batmanovoj pećini. Ime Robina, drugog po redu, je bilo Jason Peter Todd, i on je nastavio tradiciju u kojoj je siroče, sin ubijenih akrobata. Sa posljednjim Robinom, Timom Drakeom, okončane su ove tradicije, a kasnije se pojavljuje i njegova djevojka Stephanie, superjunakinja Spoiler.

  1. godine Batman će napuniti 70 godina, ali njegove stalne reinvencije nagovještavaju da će animatori, tvorci filmova i fanovi i dalje pronalaziti nešto primamljivo i inspirativno u ovom liku, te da će njegovi kreatori imati bogat izvor materijala iz kojeg će crpiti nove ideje.

Čak tri velika imena Hollwooda utjelovila su Batmana na filmskom platnu, i to Michael Keaton, Val Kilmer i George Clooney, a u posljednjem filmu Batmana je glumio mladi Christian Bale.