Film/TV
0

Pet mogućih iznenađenja na dodjeli Oscara

Sarajevo-x.com
Mnogi Oscari kao da su već podijeljeni. Fanovi Kate Winslet bi bili uzbuđeni da su prošle godine čuli da je njihova omiljena glumica kandidovana za najbolju glumicu, dok je to ove godine, izgleda, sigurna stvar. Skoro svi su složni da Heath Ledger zaslužuje Oscara za najboljeg glumca, ali zar se potajno ne nadate da će to biti Robert Downey Jr.?

Sreća za nas je da, ipak, u nekim ključnim kategorijama nije sve tako predvidljivo. Navest ćemo pet hrabrih, ali ne i suludih mogućih iznenađenja.

  1. Melissa Leo za najbolju glumicu: Ovo ime se provlači kroz nekoliko istaknutih dodjela kao što je Awards Daily, zbog toga što su glumci opčinjeni Melissom Leo. S obzirom da je još relativno nepoznata mnogi glumci se poistovjećuju s njom i njenom borbom da dođe do dobrih i plaćenih uloga.

  2. "In Bruges" za najbolji scenario: Mnogi su već dodjelili Oscara filmu Milk and Wall-e, ali Martin McDonaghsov film "In Bruges" je omiljen svima koji su ga gledali, a sam reditelj već je nagrađivan Oscarom za svoj kratki film Six Shooter 2006 godine.

  3. Taraji P.Henson najbolji sporedni glumac: Prema mišljenju mnogih, Taraji P. Henson se nalazi na posljednjem mjestu liste mogućih pobjednika na ovogodišnjoj dodjeli Oskara, s obzirom na činjenicu da je relativno novo lice na velikom ekranu, te da su u filmu "The Curious Case of Benjamin Button" tehnički efekti zasjenili njenu pojavu. S druge strane, u kategoriji za najbolju sporednu glumicu svašta se može očekivati, a budući da je njen film osvojio čak 13 nominacija, moguće je da Henson ostvari prednost u odnosu na ostale nominirane glumice iz "manje impresivnih" filmova.

  1. Najbolje animacije: Ljubomorni na Pixar? Zar nismo svi? Pixar dominira ovom kategorijom od svog nastanka, izuzmemo li "Happy Feet" i jednu godinu kada je Dreamworks-ov "Shrek" pobijedio "Monsters Inc." Ali, od tada nije bilo filma od Dreamworksa da parira Pixaru, sve do sadašnje Kung Fu Pande.

  2. Najbolji prilagođen scenario: Za očekivati je da ova nagrada ode za film "Slumdog Millionaire", ali vrlo lako može otići i u druge ruke. Naravno to je onda protiv teze da Melissa Leo dobije Oscara za najbolju glumicu, ali film "The Reader" je naišao na dobre kritike pred samu nominaciju za Oscara, pa možda i profitira od njih.