{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Pet epizoda "Dosijea X" je inspirisano stvarnim događajima

10.11.2014. u 13:00
11
5
Pet epizoda "Dosijea X" je inspirisano stvarnim događajima
11
"Dosjei X", jedna od najpopularnijih serija '90-ih, i danas se smatra jednim od najvećih SF djela svih vremena. Iako je riječ o naučnoj fantastici, pet epizoda je inspirisano stvarnim događajima.
E.B.E.Članovi družine "The Lone Gunmen“ bili su prijatelji saradnici agenta Foxa Muldera, a epizoda je inspirisana stvarnom grupom pod nazivom "Morgan". Ljubitelji teorija zavjera su jednom prilikom stajali ispred ulaza na konvenciju o NLO-ima i tamo uvjeravali prolaznike da poderu svoje novčanice od 20 dolara.

BloodEpizoda kroz koju se prožima ideja o opasnim digitalnim porukama koje promatrače tjeraju na ubistvo ispirisana je događajima iz 1966. godine. Naime, na Univerzitetu u Teksasu desila se pucnjava čiji su počinitelji tvrdili da su ih na to natjerale "poruke koje su primjećivali oko sebe".

One BreathAgentica Scully nalazi se u dubokoj komi, a proživljava je kroz san u kojem se nalazi fascinantna medicinska sestra. Slično iskustvo opisano je u knjizi svjedočenja "Raising the Dead", djelu koje je jedan od scenarista "Dosijea X" naprosto obožavao.

IceEpizoda u kojoj Mulder i Scully putuju na Aljasku kako bi ispitali smrt istraživača inspirisana je člankom Science Newsa u kojem je ispričan slučaj tima koji je otkrio misteriozni predmet star više od 250.000 godina na Greenlandu.

The Erlenmeyer FlaskEpizoda je obilježena neugodnom scenom umiranja bolničkog osoblja, a usljed isticanja nepoznate materije iz grudnog koša pacijenta. Naime, 1994. godine zabilježen je slučaj žene čija je krv onesvijestila nekoliko medicinskih sestara jer je iz nje isparavala supstanca koja je mirisala na amonijak.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: