Film/TV
1

"Perverznjakov vodič kroz ideologiju" u Meeting Pointu

FENA
Dokumentarac britanske rediteljke Sophie Fiennes Perverznjakov vodič kroz ideologiju, s kontroverznim slovenskim filozofom Slavojem Žižekom u glavnoj ulozi, prikazivaće se 17. januara i 18. januara u kinu Meeting Point.

Nastavak je to kultnog dokumentarca Perverznjakov vodič kroz film iz 2006. godine u kojem Žižek kroz filmske klasike, ali i poneko ostvarenje B-produkcije, ukazuje na prisutnost ideologije u sedmoj umjetnosti.

U zabavnom i provokativnom dokumentarcu jedan od najuticajnijih filozofa današnjice istražuje mehanizme koji oblikuju ono u šta ljudi vjeruju i način na koji se ponašaju kroz analizu filmova poput Titanika (Titanic), Paklene naranče (A Clockwork Orange), Taksiste (Taxi Driver), Ja sam legenda (I Am Legend), Vitez tame (The Dark Knight) i dr.

U prvom djelu svoje turneje bespućima pokretnih slika (Pervertitov vodič kroz film) Žižek film naziva perverznim medijem koji gledateljima ne govori šta moraju željeti nego na koji način nešto moraju željeti te tvrdi da je riječ o mediju koji stvara lažnu sliku stvarnosti i fetišizira je s ciljem induciranja gledateljske fascinacije i zanosa.

Film počinje odlomkom iz Karpenterovog horora Oni žive (They Live) koji Žižek naziva jedim od zaboravljenih remek-djela holivudske ljevice, a nastavlja se starijim i novijim naslovima kao što su Ralje (Jaws) u kojima prema Žižeku morski pas predstavlja utjelovljenje svih strahova američkog naroda ili Titanik u kojem analizira ondašnje klasne odnose, pokušavajući opisati fenomen ideologije viđen kroz određeni filter.

Slavoj Žižek poznati je, temperamentni, beskompromisni i za mnoge kontroverzni slovenski filozof, sociolog, kulturni kritičar i psihoanalitičar koji se u svojim knjigama i naučnim djelima intenzivno bavi temama koje sežu od filozofije i frojdovske i lakanovske psihoanalize do teologije, filma i opere.

Rediteljka Sophie Fiennes potiče iz poznate umjetničke obitelji (sestra izvrsnih glumaca Ralpha i Jospeha Fiennesa, rediteljke i glumice Marthe Fiennes te kompozitora Magnusa Fiennesa), a u svojim se dokumentarcima bavi odnosom performansa i identiteta, saopćeno je iz Kina Meeting Piont.