Film/TV
0

Penelopi Cruz za ulogu u filmu ''Volver'' slijedi Oscar?

Sarajevo-x.com
Penelopa Cruz svoju ulogu u filmu ''Volver'' naziva najtežom koju je ikad odigrala, a ako se rane prognoze ostvare, njena uloga majke seksualno iskorištavane djevojčice bi joj mogla donijeti i prvog Oskara.

Film počinje igrati u američkim kinima od 3. novembra, i još jedan je zajednički projekat Penelope i višestruko nagrađivanog režisera Pedra Almodovara, koji ju je kao nepoznatu špansku glumicu, uvrstio u svoj glumački sastav na filmu ''Živo meso'' (1997.), a onda poslije i na filmu ''Sve o mojoj majci''.

[SLIKA]1[/SLIKA]

Naslov ''Volver'' se prevodi kao povratak, a Almodovar se vraća istraživanju života španskih žena – što je karakteriziralo njegove ranije filmove – i svom neobičnom smislu za humor nakon drame ''Loše obrazovanje'' iz 2004. godine.

Uprkos smiješnim momentima u ''Volveru'', gledati seksualno zlostavljanje je jako teško postići bez ozbiljnog stava prema filmu, pa je postizanje prave količine komedije i tragedije u glumi 32-godišnje Prenelope Cruz bio pravi izazov.

''Ovo je najteži i najkompleksniji karakter kojeg mi je neko dodjelio za interpretaciju'', rekla je za Reuters. ''Znam žene koje su prošle kroz stvari koje su ih trebale uništiti, ali su se one nastavile boriti.. Moj karakter nije žrtva.''

[SLIKA]2[/SLIKA]

Prognozira se da će Penelopa Cruz imati jaku kokurenciju u borbi za Oskara u izvedbama Helen Mirren u filmu ''The Queen'' i Kate Winslet u filmu ''Little Children''. Ipak, Penelopa ima više faktora koji su na njenoj strani, uključujući svoju planetarnu popularnost i veoma jak rezime koji varira od osvajača box-oficcea filma ''Gothika'', do umjetničkog ostvarenja ''Vanilla Sky'', kao i od kritike pohvaljenog italijanskog filma ''Non ti muovere'' u kojem glumi siromašnu konobaricu u malom gradu.