"Jedan od najboljih filmova o BiH"
20

Penelope Cruz blistala na premijeri filma "Venuto al mondo" u Italiji

Klix.ba
U Rimu je sinoć prikazan film "Venuto al Mondo" talijanskog reditelja Sergija Castellita, koji je prošle godine sniman u Sarajevu.

Projekciji je prisustvovala i Penelope Cruz, glavna zvijezda ostvarenja snimljenog prema knjizi književnice Margaret Mazzantini, Penelope Cruz.

Španska ljepotica odjevena u plavu haljinu blistala je na talijanskoj premijeri filma koji prati samohranu majku Gemu koja dovodi svog sina u Sarajevo kako bi mu pokazala mjesto u kojem je u ratu poginuo njegov otac.

"Mislim da je ovaj film omaž svim ženama, omaž majčinstvu, odnosu majke i djeteta", kazala je Cruz te dodala ja imala potrebu da napravi ovaj film i ispriča Gemminu priču.

"Ne dešava mi se to često, ali Gemmin lik je za mene postao opsesija", izjavila je glumica.

Castellito je kazao da "Venuto al mondo" nije samo priča o jednoj ženi i velikoj ljubavi već o boli, ratu i njegovim posljedicama koje su zauvijek promijenile živote stanovnika Sarajeva.

"Ovaj film je bio jedna ljudska avantura. Sarajevo je još uvijek ranjen grad u kojem možda žrtve i njihovi dželati još uvijek žive zajedno", istaknuo je reditelj.

Bh. glumac Adnan Hasković, koji također tumači jednu od glavnih uloga, kazao je da je riječ o jednom od najboljih filmova o BiH, jer nije patetičan i priča jednu realističnu priču.

Lijepoj glumici su se na crvenom tepihu u Rimu pridružili supružnici Castellito i Mazzantini.