Dobitnik Počasnog Srca
76

Pawlikowski: Sarajevo je moj grad, ja ovdje pripadam

M. N.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Ovogodišnji dobitnik Počasnog Srca Sarajeva poljski reditelj Pawel Pawlikowski izjavio je uoči ceremoniji na kojoj će mu biti dodijeljena nagrada kako se osjeća veoma zadovoljno i da mu je ova nagrada produbila povezanost s njegovim gradom - Sarajevom.

"U ovaj grad dolazim već dugo vremena. Volim ga, volim festival, volim čovjeka koji ga vodi i ovo je veoma ugodan momenat. Povezan sam s ovim mjestom, uvijek sam bio i sada je to pojačano. Ja ovdje pripadam i uvijek se vraćam", kazao je.

U Sarajevo je prvi put došao prije rata i to je bila, kako rekao, ljubav na prvi pogled.

"Gledao sam film Emira Kusturice 'Sjećaš li se Dolly Bell' i tada sam rekao 'to je moj grad'. I vraćao sam se. Vidio sam da Sarajevo uprkos poštekoćama ide naprijed, ovo je jak grad", rekao je Pawlikowski koji je došao sa suprugom Małgosiom Belom.

Pawlikowskom će biti uručeno Počasno Srce Sarajeva za izuzetan doprinos filmskoj umjetnosti i prijateljstvu koje ga povezuje sa Sarajevom i Bosnom i Hercegovinom.

U okviru programa Posvećeno bit će prikazana bogata retrospektiva njegovih radova, od dokumentaraca koje je radio za BBC do najnovijih uspješnica Ida i Hladni rat. Pawlikowski je već bio gost Sarajevo Film Festivala 2014. godine kada je predstavio film Ida, te prošle godine, kada je Hladni rat otvorio festival.