Film/TV
0

Patrick Davidson u Brčkom na snimanju filma o BiH

FENA
Poznati hollywoodski producent Patrick Davidson boravit će u Brčkom od 21. do 24. aprila ove godine, gdje će snimati film o Civitasovom programu ''Projekt građanin''. Film se, osim u BiH, snima u još sedam zemalja svijeta, i to u Indiji, Indoneziji, Jordanu, Rusiji, Senegalu, Kolumbiji i SAD-u.

BiH će u ovom velikom filmskom projektu predstavljati osam učenika iz ''Druge osnovne škole'' u Brčkom, koji su članovi sekcije ''Civitasa'', a imaju između 13 i 14 godina. Bh. ekipa, koja će biti predstavljena u filmu hollywoodske produkcije, radi na prijedlogu zakona o inkluzivnom obrazovanju, odnosno uključenju učenika sa određenim nedostacima, odnosno posebnim potrebama, u redovni socijalni život u školama, navodi se u saopćenju Civitasa.

Američki producent će u vidu dokumentarnog dugometražnog filma, gledaocima predstaviti učenike koji učestvuju u Civitasovom ''Projektu građanin'' širom svijeta.

Svakoj državi koja učestvuje u snimanju Davidsonovog filma, posvetit će se oko osam minuta ukupnog filmskog sadržaja. Završni kadrovi će biti snimljeni u Washingtonu u julu ove godine, gdje će prvi put biti održati međunarodna ''Civitas'' smotra ''Projekta građanin''. Na smotri će biti predstavljene sve ekipe koje su učestvovale u snimanju Davidsonovog filma, ali i predstavnici i 20-ak drugih zemalja iz cijelog svijeta.

Film će se emitirati na redovnim box office-ima.

Davidson će tokom boravka u Brčkom, od 21. do 24. aprila ove godine, održati konferenciju za novinare o čijem će vremenu i mjestu održavanja mediji biti blagovremeno obavješteni, saopćeno je.