Film/TV
0

"Pasija" ponovo na prvom mjestu

NINA
Kontroverzni film o posljednjih 12 sati života Isusa Krista proteklog je vikenda zaradio 17,1 miliona dolara što mu je bilo dovoljno da se ponovno, nakon trosedmične pauze, vrati na prvo mjesto američkog box officea.

Od svoje premijere "Pasija" je u sjevernoameričkim kinima ukupno zaradila 354.9 miliona dolara, postavši tako najveći filmski hit godine.

"Pasija" iznova piše historiju kinematografije", komentarisao je uspjeh Gibsonovog filma Paul Dergarabedian, predsjednik kompanije Exhibitor Relations koja prati gledanost filmova u američkim kinima.

Uspjehu filma "Pasija" ovoga vikenda nije naškodilo ni to što je u američka kina stiglo nekoliko novih filmova od kojih se dosta očekivalo. Prije svega je to bio slučaj s historijskim epom "Alamo", o američko-meksičkim borbama oko istoimene utvrde, u kojeg je studio Disney uložio čak 100 miliona dolara, povjerivši glavne uloge Billyju Bobu Thorntonu, Jasonu Patricku i Dennisu Quaidu.

Patrick Wilson, Billy Bob Thornton i Jason Patric u filmu "Alamo"
No, "Alamo" je potpuno razočarao, zaradivši u svom premijernom vikendu prikazivanja skromnih 9.2 miliona dolara što mu je bilo dovoljno tek za diobu trećeg mjesta na listi najgledanijih filmova, zajedno s komedijom "Johnson Family Vacation".

Pet najgledanijih filmova

  1. "Pasija", 17.1 miliona dolara
  1. "Hellboy", 11.1 miliona dolara
  2. "The Alamo", 9.2 miliona dolara
  3. "Johnson Family Vacation", 9.2 miliona dolara
  4. "Walking Tall", 8.3 miliona dolara