|

Pala prva klapa filma "Teško je biti fin" Srđana Vuletića

Pala prva klapa filma "Teško je biti fin" Srđana Vuletića
0
F
FENA
4.11.2006. u 21:58
0
komentara
0

dijeljenja
Pala prva klapa filma "Teško je biti fin" Srđana Vuletića
U sarajevskom parku At Mejdan u subotu u popodnevnim satima pala je prva klapa novog dugometražnog filma Srđana Vuletića "Teško je biti fin" čiji je glavni i izvršni producent filmska kuća Refresh Production.
Scenarista filma "Teško je biti fin" je Srđan Vuletić u saradnji sa Abdulahom Sidranom, a prema orginalnoj priči Srđana Vuletića i Miroslava Mandića.

O saradnji sa Vuletićem i još jednom novom bh. filmu producent Ademir Kenović kaže da sa Vuletićem, sa kojim je sarađivao i na njegovom predhodnom filmu "Ljeto u Zlatnoj dolini", kao i na dokumentarnim filmovima nastavlja saradnju na ovom filmu jer prije svega smatra da je Srđan Vuletić napisao odličnu priču.

"Ta priča na jedan zanimnjiv način govori o današnjem vremenu,o pokušaju jednog taksiste da izađe iz miljea ,koji je polukriminalni, ispostavlja se da to nije baš lako, ali na kraju uspjeva", rekao je Kenović.

Dodao je da bi film trebao biti završen 19. decembra, a ujedno i montaža filma, pa se očekuje da će prva verzija filma biti gotova u tekućoj godini. Planirani budžet filma je oko dva i po miliona eura, i kako Kenović kaže blizu su zatvaranja finsijske konstrukcije.

Lik taksiste Fude, kojeg je zbog "druženja" sa lopovima ostavila žena i koji sad ponovo pokušava da vrati svoju porodicu i da počne novi život tumači Emir Hadžihafizbegović.

Hadžihafizbegović ističe saradnju sa Vuletićem.

"Igram urbani sarajevski lik, čovjeka koji stalno hoda po ivici zakona, nije ni kriminalac, ni da tako kažem dobrica. U njemu se stalno mješaju elementi dobrog i lošeg, a ja i inače volim da igram te dvodimenzionalne likove, jer ništa u životu, pa ni u filmu nije crno -bijelo", rekao je Hadžihafizbegović.

Reditelj filma Srđan Vuletić o svom novom igranom filmu kaže da svi u ekipi vole ovaj projekat i vjeruju u njega.
Priča o čovjeku koji želi da izađe iz kriminalnog miljea i vrati svoju porodicu je veoma ozbiljna priča. Međutim cijela priča je zapakovana u jedan celofan komedije i brzog tempa.

Ovaj film po Vuletiću tematski bi mogao biti drama, ali on je pokušao maksimalno to olakšati kroz humor, jer smatra da ljudi više nemaju snage da budu pritisnuti ozbiljnim tretmanom ozbiljnih tema.

Ili kako bi Vuletić rekao "Teško je biti fin" je pozitivan, ohrabrujući film o čovjeku koji uspije da dođe do svog cilja iako se sve okrenulo protiv njega".

Snimanje filma će se odvijati u Sarajevu i u Hrvatskoj. Veći dio filma bit će snimnjen u Sarajevu i to upravo na lokaciji At mejdana, gdje će se nalaziti taxi štand na kojem se odvija značajan dio radnje, u studiju i na sarajevskim ulicama.

U Hrvatskoj film će biti sniman na graničnom prelazu i u okolini Splita.

U filmu igraju: Saša Petrović, Daria Lorenci, Emir Hadžihafizbegović, Senad Bašić, Josip Pejaković, Jasna Žalica, Izudin Bajrović, Aleksandar Seksan, Jasna Beri i petnestomjesečni blizanci Damir i Danijal Savić.

Autorski tim pored reditelja Vuletića predvode Slobodan Trninić (direktor fotografije), Goran Joksimović (scenograf), Andrija Zafranović (montažer), Mojca Gorogranc (šminka) i Azra Mehić (kostim).

Film će biti realizovan kao koprodukcijski projekat između BiH, Velike Britanije, Njemačke, Srbije i Slovenije.

Projekat su podržali i Ministarstvo kulture i sporta Federacije BiH, Fondacija za kinematografiju, TV BiH, FTV BiH, RTRS, CineLink, MDM, ZDF/ARTE, Sektor za kulturu i sport Velike Britanije, Filmski Sklad Republike Slovenije, Filmski centar Republike Srbije, Eurimages te Renault Nissan Hrvatska koji je ustupio Renault Espace koji je ujedno i jedan od "glavnih glumaca" u filmu.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.