Film/TV
0

Oživiti bh. dokumentarni film

FENA
U namjeri da oživi bh. dokumentarnu produkciju, a posebno da nastavi tradiciju ''sarajevske škole dokumentarnog filma'' Televizija Bosne i Hercegovine je u novembru 2005. objavila konkurs za dokumentarne filmove.

Na konkurs, koji je bio otvoren od 21. novembra do 31. decembra 2005., stiglo je 40 sinopsisa, scenarija i priča za filmove, ali i za tv reportaže, kratke igrane filmove i nekoliko prijedloga za dokumentarne tv serije.

Nekoliko producentskih kuća se na konkurs javilo s ponudama Televiziji Bosne i Hercegovine za otkup prava njihovih gotovih filmova.

Na sjednici 26. januara žiri u sastavu Milan Trivić, direktor BHT1, Haris Kulenović, urednik programa, Ivan Stojanović, glavni producent BHT1, Adnan Kršlak, producent programa, Nermin Durmo, menadžer za prodaju tv programa, Alma Mešanović,– programski asistent, donio je sljedeće odluke.

Da se s producentima sljedećih filmova obavi razgovor s ciljem otkupa prava za emitovanje u programu BHT1: "Asim free man" – kratki dokumentarni film, autori: Rusmir Agačević i Nisvet Hrustić,"Dječak iz ratnog filma", autor: Šemsudin Gegić (FLASH produkcija),"Drvo ti je ko čovjek" autor : Nisvet Hrustić

Također, žiri je odlučio da radi obavljanja dodatnih razgovora i pripremnih radnji neophodnih za produkciju filmova (dogovori s rediteljima, izrada detaljnog scenarija, predračuna filma u okviru iznosa zadatog po konkursu) po predloženim pričama i sinopsisima, stupi u kontakt sa sljedećim autorima: Veliborom Stančićem, Džemalom Šabićem, Draganom Komadinom, Besimom Mulamuhićem,Dženanom Medanovićem, Rusmirom Agačevićem, Ingom Huković, Ahmetom Bajrićem, Danielom Gogić.

Žiri je odlučio i da radi dodatnih dogovora o eventualnoj realizaciji ponuđenih priča i buduće saradnje uputi poziv i sljedećim autorima: Vefiku Hadžismajloviću, Mili Maleševiću, Milanu Kneževiću, Nedžadu Ibrahimoviću, Danieli Gogić.