Film/TV
0

Ovogodišnja Mostra u Veneciji u znaku crnog holivudskog filma

FENA
Ovogodišnji, 63. po redu međunarodini filmski festival u Veneciji, popularna Mostra, koji se otvara večeras, bit će u znaku crnih holivudskih filmova čiji su se autori nadahnuli misterioznim ubistvima iz 40-tih i 60-tih godina prošlog stoljeća.

Festival, na kome će se za Zlatnog lava boriti 21 ostvarenje koje će biti pretpremijerno prikazano, otvorit će film "Crna dalija" (The Black Dahlia) američkog reditelja Briana de Palme.

U glavnim ulogama pojavljuju se glumice Scarlett Johansson i dvostruka dobitnica Oskara Hilary Swank, javile su agencije.

Film se zasniva na romanu Jamesa Elroya koji govori o dva policajca zadužena da istraže okrutno ubistvo nepoznate glumice.

Po mišljenu Carla Millera, direktora festivala u Veneciji, ovo djelo Briana de Palme oscilira između "umjetničkoga i komercijalnog".

Među ostalim "crnim" američkim filmovima koji će biti prikazani u zvaničnoj konkurenciji su "Bobi" (Bobby) reditelja Emilija Estevezea koji se bavi ubistvom Roberta Kennedyja 1968. godine i "Hollywoodland" u režiji Alaina Caultera čija je tema misteriozna smrt glumca Georgea Rivesa 1959. godine koji je na televiziji glumio Supermena.

Najstariji filmski festival na svijetu, čijim žirijem ove godine presjedava slavna francuska glumica Catherine Deneuve, završava se 9. septembra.