Hrvatska
0

Ovog ljeta prvi Ponta Lopud Festival: Promocija filma, umjetnosti i gastronomije

L. K.
Prvi Ponta Lopud Festival na otoku Lopudu u Hrvatskoj, u saradnji sa Sarajevo Film Festivalom (SFF), uz seriju filmskih masterclassova oskarovca Pawela Pawlikowskog, donosi i filmske projekcije na otvorenom te posebna gourmet iskustva.

U nadahnjujućem okruženju ljepote mediteranskog otoka Lopud, smještenog svega nekoliko nautičkih milja od UNESCO-ovog Dubrovnika (Hrvatska), u razdoblju od 1. do 5. jula ove godine održat će se prvo izdanje Ponta Lopud Festivala u suradnji sa Sarajevo Film Festivalom.

U posebnom dijelu internacionalnog programa za profesionalce iz filmske umjetnosti, Ponta Lopud uz podršku industrijske platforme Sarajevo Film Festivala CineLink nudi seriju masterclassova oskarovca Pawela Pawlikowskog, jednog od najznačajnijih režisera današnjice te dobitnika brojnih svjetskih nagrada, kao i nagrade Oscar 2013. godine za najbolji film na stranom jeziku IDA.

Tokom tri majstorska tečaja namijenjena režiserima i glumcima iz regije i svijeta, Pawlikowski će dekonstruirati svoje poznate filmove i pokazati svoj način rada na pripremi i realizaciji filma.

U razgovorima o svom bogatom filmskom stvaranju, a koji će se održavati na brojnim otočkim lokacijama uključujući i hotel Lafodia, Pawlikowski će uključiti i polaznike koji će predstavljati svoje ideje, vizije i projekte.

Kreativni susreti u sklopu Ponta Lopud Festivala omogućit će polaznicima stjecanje novih iskustava i znanja, poslovnih umrežavanja te stvaranje dugoročnih profesionalnih prijateljstava.

Polaznici ove godine stižu na izravan poziv organizatora, dok će idućih godina poziv za profesionalne filmske radionice biti i javno otvoren.