Film/TV
0

Ovisni ste o televiziji? Vrijeme je za "TV-dijetu“

Sarajevo-x.com
Iako nudi mnogo korisnog sadržaja, televizija može također da ograniči naše poimanje. Ljudi koji provode mnogo vremena gledajući TV teško se odvajaju od svojih omiljenih emisija, a kako brojni stručnjaci tvrde, prvi znak ovisnosti o televiziji jeste kada svaka emisija postane omiljena.

Pretjerano gledanje televizije može dovesti do tzv. mentalne stagnacije. Televizija oduzima korisno vrijeme koje se može utrošiti u produktivne aktivnosti, a osim toga, gledanjem televizije osoba se više ulijeni. Konstantno gledanje televizije iz dana u dan čini osobu sve više ovisnom o njoj tako da stalno želi gledati više.

Ukoliko vam se desi da ne želite izaći sa prijateljima jer biste u protivnom propustili neku važnu emisiju, onda je to jedan od prvih znakova ovisnosti i vrijeme da se počnete "liječiti“.

Kako biste se riješili loše navike pretjeranog gledanja televizije važno je početi od svakodnevnih rutina koje imate. Stoga je u "procesu odvikavanja od televizije“ važno prestati jesti ispred TV prijemnika.

Pored toga što se nekontrolisano unose namirnice u organizam i na taj način dolazi do nagomilavanja suvišnih kilograma, vrijeme koje se treba provoditi sa porodicom troši se na gledanje televizije. Vrijeme ručka ili večere treba biti centralni dio dana kada porodica razgovara o svojim dnevnim aktivnostima, a ne period jedenja i ležanja ispred televizora.

Važan korak u odvikavanju od pretjeranog gledanja televizije jeste i promjena nekih ustaljenih navika. Ukoliko čim dođete kući upalite televizor, vrijeme je, ako se želite riješiti "TV-ovisnosti“ da tu naviku odbacite. Prvih deset minuta u svome domu možete mnogo korisnije utrošiti nego da se odmah plasirate na kauč ispred TV ekrana.