Idoli generacijama
8

Ovi Disneyjevi junaci su, zapravo, zlikovci, ali to većina nas nikada nije primijetila

DP
Foto: YouTube screenshot
Foto: YouTube screenshot
Mnogi od njih su idoli generacijama djece, ali njihove negativne osobine otkrivaju da i nisu baš tolike "dobrice".

Disney je poznat po tome da prikazuje pozitivne likove koji često postanu omiljeni među djecom i idoli generacijama, piše Zestradar. Ipak, kada odrastete shvatite da su ti junaci, zapravo zlikovci koji rade hrabre stvari, ali često povrijede nekoga ko to nije zaslužio.

Aladin (Aladin)

Većina nas se sjeća prelijepe ljubavne priče između Aladina i Jasmine, ali većinu vremena Aladin pokazuje osobine koje ga uopće ne čine junakom. Lako je zaboraviti da je on, zapravo, lopov i lažov koji iskorištava sve oko sebe zbog lične koristi.

Woody (Priča o igračkama)

Woody je omiljen među djecom, ali on se često ponaša "šefovski" i radi samo ono što on hoće. Možda mislimo da je Sid nevaljalo dijete, ali on se samo ponaša kao normalno dijete i ne bi ga trebalo povrijediti igračkom za koju čak i ne zna da je živa. Da ne spominjemo da je Woody malo sebičan i ne može prihvatiti da je bilo koja druga igračka bolja od njega.

Kralj Triton (Mala sirena)

Otac sirene Ariel i vladar okeana ima dovoljno autoriteta da riješi većinu problema u svom kraljevstvu. Ipak, njegova lična glupost vodi do svađe s njegovom kćerkom i svih drugih događaja koji su se mogli izbjeći. I dalje ne znamo zašto je Ursula protjerana iz okeana i to ga još više diskreditira.

Radost (Izvrnuto obrnuto) Ovaj crtani film vole i djeca i odrasli i on prikazuje skriveni život emocija i, dok mislimo da bi Bijes trebao biti totalni "gubitnik", to je zapravo Radost koja pokušava sve kontrolirati i ne dopušta drugim emocijama da doprinesu Rileynom životu. Ne možemo uvijek biti sretni, a da ne osjetimo nekakvu tugu i to je ono što Radost mora naučiti.

Merida (Princeza Merida)

I dok je Merida izabrana kao uzor za mlađe djevojčice, jer pokušava sama riješiti svoje probleme, čini se kako je ona malo sebična i egoistična. Tvrdoglava je i jaka, ali istovremeno odbija sve što njena majka kaže. Nema ništa loše u tome da budete ženstveni i to je ono što bi ovaj crtani film, također, trebao pokazati.

Simba (Kralj lavova)

Iako je slatko, malo mladunče lava, Simba također dosta podsjeća i na svog strica Scara. Njegova želja da uvijek bude u pravu povrjeđuje njegovu porodicu i uzrokuje dosta loših stvari koje niko ne zaslužuje. Blesavo je i razmaženo dijete, ali postaje pametniji do kraja filma.