"Svi su rekli ne"
27

Ovaj film odbili su Brad Pitt i Leo DiCaprio, a naposljetku je ostvario značajan uspjeh

N. O.
Screenshot/YouTube
Screenshot/YouTube
Film "Brokeback Mountain" imao je "zanimljivu historiju", a reditelj Gus Van Sant otkrio je da su ga odbile brojne zvijezde poput Leonarda DiCaprija i Brada Pitta.

"Brokeback Mountain", u kojem su glumili Jake Gyllenhaal i Heath Ledger objavljen je 2006. godine. Pisci su mislili da bi film mogao biti zanimljiv, međutim, nakon čitanja scenarija u to nisu vjerovali ni DiCaprio ni Pitt.

"Niko nije htio da uradi ovaj film. Radio sam na tome, i osjećao sam da nam je potrebna vrlo jaka glumačka ekipa, s brojnim poznatim licima. To nije išlo. Pitao sam uobičajene kandidate: Leonarda DiCaprija, Brada Pitta, Matta Damona, Ryana Phillippea. Svi su rekli ne", rekao je reditelj Gus Van Sant 2018. godine.

Drugo ime koje je na kraju izostavljeno iz projekta je Josh Harnett. Glumac je isprva pristao biti dio "Brokeback Mountain", ali je imao ozbiljnih problema sa žongliranjem produkcije sa snimanjem filma "The Black Dahlia". Zbog toga je morao da odustane od filma i uloga je na kraju pripala drugome.

"Prije mnogo godina, Gus Van Sant je htio to da uradi sa mnom i Joaquin Phoenix. Međutim, bio je na putu za Italiju da snimi 'The Talented Mr. Ripley', a zatim 'All the Pretty Horses'. I Gus je odmah nakon toga htio snimiti 'Brokeback'. Ja sam mu rekao: 'Gus, ja ću snimiti gay film, a zatim i kaubojski film.' Ne mogu da nastavim s gej kaubojskim filmom!", Matt Damon je rekao za Entertainment Weekly u intervjuu 2007. godine o razlozima odbijanja.

"Brokeback Mountain" je na kraju bio uspješan, posebno u pogledu kritika, a glavne uloge su pored Ledgera i Gyllenhaala ostvarili: Michelle Williams, Anne Hathaway, Randy Quaid, Linda Cardellini, kao i Kate Mara.