Režija Dalibora Matanića
33

Ova serija je proglašena najboljom na SFF-u: Jeste li gledali "Područje bez signala"?

N. C.
Serija Dalibora Matanića "Područje bez signala" sinoć je na 28. Sarajevo Film Festivalu proglašena najboljom dramskom serijom, a u njoj igra bh. glumac Izudin Bajrović.

Pored nagrade u kategoriji najbolje dramske serije, "Područje bez signala" osvojila je i nagradu za najbolji scenarij za epizodu. Izudin Bajrović, osvojio je nagradu za najbolju mušku ulogu u dramskoj seriji. A glumica Lana Barić, dobitnica je Srca Sarajeva za najbolju žensku sporednu ulogu u dramskoj seriji.

Svečana ceremonija dodjele nagrada Srca Sarajeva za TV serije održana je sinoć u hotelu Hills Sarajevo, a pod pokroviteljstvom BH Telecoma. Ceremoniju je vodio glumac i TV voditelj Tarik Filipović, a na dodjeli su prisustvovale brojne regionalne glumačke zvijezde.

Projekt okuplja izvrsnu glumačku ekipu i donosi tranzicijsku priču o ekonomskoj pustoši fiktivnog hrvatskog gradića. Glumačka postavku čine Rene Bitorajac, Krešimir Mikić, Izudin Bajrović, Jovana Stojiljković, Goran Bogdan, Tihana Lazović, Slavko Štimac, Lana Barić i drugi.

Teško da još nešto treba ispričati o bivšim jugoslavenskim prostorima, korupciji i sumnjivom kapitalu pa da slika društva uništenog u ovim našim fragmentiranim državicama bude jasnija. Podjele i uporno ukazivanje na razlike među ljudima na ovim prostorima ostavile su ekonomsku i duhovnu pustoš, ali ono u čemu uspijeva filmski i televizijski posao jeste da donosi snažne priče i da taj prostor bivše države uspijeva držati na okupu. Prije svega, okupljanjem kritične mase autora, u čemu prednjače glumci neprikosnovenog talenta.

Serijom "Novine", koju je otkupio i Netflix, reditelj Dalibor Matanić je pokazao šta se dogodi kada posljednji nezavisni medij u državi preuzme tajkun iz građevinske mafije, a da to nema veze s novinarstvom.

"Područje bez signala"u šest epizoda donosi ekranizaciju istoimenog romana Roberta Perišića. Područje u koje signal ne stiže je nekada industrijalizirani fiktivni gradić Nuštin, a koji je danas zanemaren do te mjere da može poslužiti samo kao lokacija za snimanje postapokaliptičnih scena za siromašne. Tamo dolaze dvojica Zagrepčana, s ciljem da ožive odavno propalu tvornicu, kako bi za misterioznog naručitelja napravili turbinu kakva se već odavno ne proizvodi.

Svaka epizoda serije nazvana je po jednom od likova u priči. Oleg (Rene Bitorajac) je spretni poslovnjak, dok je njegov introvertni bratić Nikola (Krešimir Mikić) pomalo nepripremljen za ono što će ga dočekati u mikrouniverzumu zaboravljenog gradića Nuština i fabrike u koju dolazi kao novi direktor. Tamo će preuzeti poslovanje uz savjete inžinjera Jande (Izudin Bajrović), bivšeg sindikalnog vođe, koji karizmom pokreće mase. U Nuštinu pratimo i Šeilu (Jovana Stojiljković), mladu kustosicu koja se vraća u svoje rodno mjesto, radnika Branoša (Goran Bogdan) i spretnu konobaricu Lipšu (Tihana Lazović), koja se uvijek dočeka na noge, kakva god da joj iznenađenja život donese. Pored njih, u seriji zapaženu ulogu igra i Slavko Štimac, kojeg smo nedavno vidjeli u prvoj srbijanskoj horor seriji "Crna svadba".

Serija "Područje bez signala" predstavlja pravo osvježenje, donoseći raskoš kadra na kojem se produkcijski nije škrtarilo. Snimljena na području Duge Rese, Zagreba te dijelom u Finskoj i Maroku, serija govori o obespravljenim radnicima, koji su se stopili s posttranzicijskom arhitekturom beznađa, a među njima je najzanimljiviji lik inžinjera Jande, kojeg igra bosanskohercegovački glumac Izudin Bajrović.

Izudin Bajrović u seriji
Izudin Bajrović u seriji "Područje bez Signala"

Biznismeni za njim kreću u potragu, jer posjeduje inžinjersko znanje koje može ponovo pokrenuti tvornicu i radnike nepovjerljive prema novim investitorima. Međutim, Janda dane provodi u društvu malodušnosti i alkohola, zbog duboko poražavajuće personalne traume. U prvoj epizodi njegov lik čekićem razbija zid s muralom "Tvornica radnicima" uz zvuke pjesme "Konjuh planinom", jugoslavenske himne obespravljenih i siromašnih radnika, koja je često korištena u prilikama kada se htjelo isticati da je sve u bivšoj državi nastalo na muci i znoju radne klase i idejama socijalizma.

Nagrade Srca Sarajeva za TV serije na Sarajevo Film Festivalu dodijeljene su u dvije kategorije: za dramske serije i komedije. Srce Sarajeva za najbolju seriju u kategoriji komedije osvojila je serija "Avokado". Jasna Đuričić osvojila je nagradu za najbolju glavnu ulogu u komediji, za seriju "Avokado". Ivana Vuković, najbolja glavna glumica u dramskoj seriji ("Kljun"). Stefan Vukić dobio je nagradu Zvijezda u usponu u kategoriji dramskih serija. Nikola Kojo osvojio je nagradu najbolji scenarij za epizodu.