Veliki festival
10

Otvoreno jubilarno 70. izdanje Berlinala, minuta šutnje zbog terorističkog napada

S.H.P.
Meret Becker i Sebastian Koch (Foto: EPA-EFE)
Filmom "My Salinger Year" kanadskog reditelja Philippea Falardeusa počelo je 70. izdanje Berlinalea, najvažnijeg evropskog filmskog festivala u zimskoj sezoni.

Film govori o mladoj književnici čiji je posao odgovaranje na pisma obožavatelja američkog pisca J.D. Salingera, autora romana "Lovac u žitu". U filmu glumi Sigourney Weaver. Festival je počeo minutom šutnje za žrtve terorističkog napada u Hanauu.

"Jako smo tužni zbog onoga što se dogodilo u Hanauu. Naše su misli zajedno sa žrtvama i njihovim porodicama", kazali su organizatori festivala.

Inače 70. Berlinale je prvo izdanje na čelu s novim umjetničkim direktorom Carlom Chatrianom koji je zajedno s Mariette Rissenbeek među prvima prošetao crvenim tepihom.

Crvenim tepihom prošetao je i glumac Daniel Bruhl, a njegovi fanovi dočekali su ga spremni za slikanje i uzimanje autograma.

Crvenim tepihom prošetali su se još Philippe Falardeau, Heike Makatsch, Numan Acar, Meret Becker, Sebastian Koch, Almila Bagriacik, Jana Pallask, Nora Waldstaetten, Nina Hoss i mnogi drugi.


I Njemačka ministrica za kulturu i medije Monika Grutters nasmijana je prošetala crvenim tepihom, a tu je bio u turski reditelj Fatih Akin.

Na ovogodišnjem Berlinaleu bit će prikazano oko 350 filmova iz cijelog svijeta, među kojima će se njih 18 takmičiti za Zlatnog medvjeda i Srebrenog medvjeda kojeg će 1. marta dodijeliti žiri kojem predsjedava slavni britanski glumac Jeremy Irons. U sedmočlanom žiriju su još i Kleber Mendonca Fihlo, Luca Marinelli, Berenice Bejo, Bettina Brokemper, Annemarie Jacir i te američki redatelj Kenneth Lonergan.

I hrvatska kinematografija kroz koprodukcije predstavit će se sa svoja dva filma "Mare" i "Otac" i to u programu Panorama.

Berlinski filmski festival traje od 20. februara do 1. marta.