Film/TV
0

Otvoreno 66. izdanje Berlinalea: Festival okuplja filmske profesionalce iz 128 zemalja

Klix.ba
(Foto: Moments.berlinale.de)
Sinoć je u Berlinu otvoreno 66. izdanje filmskog festivala Berlinale. Za Zlatne i Srebrne medvjede 66. Berlinala takmičit će se 18 filmova, pet filmova glavnog programa prikazuje se izvan konkurencije, a devetnaest su premijere.

Festival će ove godine okupiti više od 20.000 filmskih profesionalaca iz 128 zemalja, a događaju će prisustvovati preko 3.7000 novinara iz čitavog svijeta.

Festival je otvoren filmom braće Coen, koji se prikazuje izvan konkurencije, a u kojem su autori okupili zvjezdanu glumačku ekipu, od Josha Brolina i Georgea Clooneya do Scarlett Johansson i Tilde Swinton.

Jedan od filmova izvan konkurencije je i novi uradak Spikea Leea, "Chi-Raq", što je "hip-hoperski" naziv za Chicago, s obzirom da je u tom gradu od 2001. do 2015. poginulo više od 7.000 ljudi. Leeov film satirička je verzija Aristofanove drame "Lizistrata" u kojoj žene pokušavaju zaustaviti ulične ratove uskraćivanjem seksa.

Izvan konkurencije se prikazuju i francuski film "Saint Amour" Benoita Delepinea i Gustavea Kerverna, opisan kao omaž dobrom vinu i "običnom čovjeku", "News from planet Mars" Dominika Molla o čovjeku koji balansira između uloga dobrog oca, prijateljskog bivšeg muža, susretljivog kolege i suosjećajnog brata, te novozelandski "The Patriarch", obiteljska drama kojim se Lee Tamahori vraća među Maore na rodni Novi Zeland.

U konkurenciji je i novi film Danisa Tanovića "Smrt u Sarajevu", čija je radnja smještena u sarajevski hotel gdje se priprema večera za stotu godišnjicu početka Prvog svjetskog rata.

Za nagrade se takmiče i "Alone in Berlin" Vincenta Pereza, više puta adaptirana filmska priča o bračnom paru iz Berlina koji se opire nacizmu i Hitleru, njemački film "24 Weeks" Anne Zohra Berrached, snažan portret žene koja se nađe u moralnoj dilemi u kojoj nema jednostavnih rješenja i "Soy Nero" Rafija Pittsa o mladom Meksikancu koji se za američko državljanstvo bori s puškom u ruci na Bliskom istoku.

Američki film "Midnight Special" Jeffa Nicholsana, mješavina je naučne fantastike i obiteljske sage u malom američkom gradu, portugalski "Letters from War" Ive M. Ferreira je politički esej prožet intimnim zapisima koje iz Angole supruzi šalje vojni liječnik, dok kanadski "Boris without Beatrice" Denisa Cotea gledatelja vodi u um čovjeka prisiljenog da se suoči sa svojim neuspjesima.

Radnju filma "A Dragon Arrives!" Manija Haghighija nose tajanstveni događaji utemeljeni na pravom životu i iranskoj prošlosti, a "A Lullaby to the Sorrowful Mystery" Lava Diaza podsjeća na Andresa Bonifacia, oca filipinske revolucije protiv španskog kolonijalizma.

Britanski film "Genius" uspješnog pozorišnog reditelja Michaela Grandagea, smješten je na njujoršku izdavačku scenu iz dvadesetih godina prošlog stoljeća, a temelji se na nagrađivanoj biografiji "Max Perkins: Editor of Genius" A. Scotta Berga, dok se danski "The Commune" Thomasa Vinterberga prikazuje pokušaj suživota u komuni u sedamdesetim godinama.

Francusku kinematografiju predstavljaju i filmovi "Things to Come" Mie Hansen-Love, portret žene koja se nakon što je muž napusti suočava s teškim životnim pitanjima i "Being 17" Andrea Techinea, koji istražuje što znači odrastati u različitim društvenim okruženjima.

Tuniski film "Hedi" Mohameda Bena Attie prati mladića iz naslova filma koji se pokušava oduprijeti tradiciji i posesivnoj majci, kineski "Crosscurrent" Yanga Chaoa kroz politiku i poeziju prikazuje svakodnevnicu te zemlje, dok poljski "United States of Love" Tomasza Wasilewskog podsjeća na tranzicijske devedesete godine u toj zemlji.

Talijanski dokumentarac "Fire at Sea" Gianfranca Rosija, kroz priču o dvanaestogodišnjaku s Lampeduse progovara o pitanju izbjeglica kojima je taj otok godinama prva postaja do boljeg života, a američki "Zero Days" istaknutog dokumentarista Alexa Gibneya prikazuje što se krije iza opasnog računarskog virusa Stuxnet.

Na čelu međunarodnoj žirija je slavna Meryl Streep, a uz nju će o nagradama odlučivati njemački glumac Lars Eidinger, britanski filmski kritičar Nick James, francuska fotografkinja Brigitte Lacombe, britanski glumac Clive Owen, talijanska glumica Alba Rohrwacher i poljska rediteljica Malgorzata Szumowska.

Projekcijom odabranih filmova ovogodišnji Berlinale odat će počast nedavno preminulim umjetnicima koji su obilježili filmsku umjetnost - muzičaru Davidu Bowieu, u čijem je životu Berlin imao posebnu ulogu, glumcu Alanu Rickmanu i talijanskom reditelju Ettoreu Scoli.

Berlinale veću pozornost daje i dokumentarnim filmovima, a ove godine ih prikazuje ukupno 77. Berlinski filmski festival uobičajeno proda više od 330.000 ulaznica i ima oko pola miliona posjetitelja, više od dvadeset hiljada gostiju te oko 3.700 akreditiranih novinara iz osamdesetak zemalja. Godišnji budžet je bio 23 miliona eura, od čega 6,7 miliona dobija od njemačkom Ministarstva kulture i medija.

Svečana dodjela nagrada održat će se 20. februara, kada se prikazuje i pobjednički film.