Pravo Ljudski Festival
29

Otvorene prijave na laboratorij kreativnog dokumentarnog filma "Ko je vidio video?!"

I. S.
Pravo Ljudski, uz podršku Nacionalne fondacije za demokratiju (NED), otvara poziv za dvomjesečni program kreativnog filmskog mentorstva "Ko je vidio video?!".
Poziv je otvoren mladim BH kreativcima iz različitih praksi - režije, novinarstva, umjetnosti, književnosti i šire, u dobi od 18 do 29 godina, koji imaju ideju ili priču koju žele izraziti u formi kreativnog dokumentarnog filma. Rok za prijave je 25. maj 2023.

Učesnici će imati priliku da svoje ideje razvijaju uz tehničku podršku i vodstvo iskusnih filmskih radnika i radnica, te dobiti podršku sa regionalnom festivalskom distribucijom završenog filma. Kao i u svim redovnim aktivnostima Pravo Ljudski, sve troškove programa snosi organizator. Program je hibridne forme i sastoji se od dvodnevnog inspirativne rezidencije u Sarajevu, koju potom slijedi dvomjesečni online program individualnih konsultacija sa mentorima, umjetnicima/cama i filmskim radnicima/cama iz evropske filmske industrije uz koje će učesnici/ce doći do realizacije svojih projekata.

Cilj ovog programa je dati podršku mladima iz različitih sredina - naročito onima van formalnog obrazovanja u umjetnosti i iz ruralnih područja - priliku za ozbiljan strukturisan rad na razvoju i izvedbi njihovih ideja. Filmska industrija u svim svojim formama, u zemljama u razvoju i globalno, često se doima nedodirljivo i nedostupno, naročito onima koji tek počinju. KVV platforma već desetu godinu pruža neformalno obrazovanje mladih u području kreativnog dokumentarnog filma te je jedan od ključnih načina na koji Pravo Ljudski nastoji držati otvorenim prostor kinematografije u BIH s obje strane filmskog platna.

Ko je vidio video?! #10 održat će se u Sarajevu i online s početkom od 2. juna 2023. godine. Više o programu zaintersovani mogu saznati na web stranici. Deseto izdanje Ko je vidio video?! velikodušno podržava Nacionalna fondacija za demokratiju (Washington) - NED. Ko je vidio video?! je raznolik i neformalan obrazovni program za razvoj i produkciju dokumentarnog filma, sačinjen od nekoliko segmenata koji uključuju kreativno promišljanje i kreativan pristup stvaranju, istraživanju i razvoju dokumentarnog filma, režiju, kameru i zvuk, montažu i post-produkciju.