Posebna postavka
154

Otvorena izložba u Meeting Pointu: Pogledajte koje su poznate ličnosti posjetile SFF od 1995.

L. K.
Foto: I. Š./Klix.ba
(Foto: I. Š./Klix.ba)
U kinu Meeting Point danas je predstavljena izložba "25 godina Sarajevo Film Festivala", koja je prvobitno trebala biti otvorena 2020. godine, ali je odgođena zbog pandemije koronavirusa.

Prije nego što će otvoriti vrata 27. izdanja SFF-a, direktor ove filmske smotre Mirsad Purivatra danas je predstavio posebnu postavku koja predstavlja presjek onoga što su organizatori festivala uradili od 1995. godine, kada je održano prvo izdanje SFF-a.

Purivatra je ispričao kako su unutar prvih 25 godina festivala napravljene hiljade fotografija koje su zatim sačuvane u festivalskoj arhivi.

"Pokušali smo tokom pandemije da prođemo kroz tu arhivu i nađemo sve ono što su dokumenti koji bi trebali da budu dio priče o historiji SFF-a. Uglavnom smo uspjeli sačuvati sve fotografije u svom vlasništvu i danas ih predstavljamo", kazao je Purivatra.

Dodao je kako su na fotografijama vidljivi gotovo svi relevantni gosti SFF-a.

"Mislim da je ovo fascinantna priča o svjetskim, evropskim, regionalnim i bh. filmskim autorima, glumcima i profesionalcima koji su s nama stvarali ovaj festival posljednjih 25 godina", ponosno je rekao Purivatra.

Dodao je kako je kroz osvrt na prvih 25 izdanja festivala podsjetio sebe kako se SFF može nazvati velikim brendom i filmskom smotrom koja je ugostila stotine velikih svjetskih autora.

"To je nešto što u ovom trenutku možemo da kažemo da ostavljamo kao osnovu za daljnje jačanje SFF-a, njegovog brenda i cijelog projekta koji nastavlja rasti i treba biti prepoznat od nadležnih vlasti kao kreativna industrije koja može da zaposli stotine mladih i ljudi i da ostanu da žive u BiH", zaključio je.

Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba

U sklopu predstavljanja izložbe Purivatra je sa načelnikom Općine Centar Srđanom Mandićem potpisao ugovor u iznosu od 52.000 KM za organizaciju Festivala.