Film/TV
0

Otvoren 58. kanski filmski festival

NINA
Indijska glumica Aishwarya Rai, koja je bila Miss svijeta 1994. i američki režiser Alexander Payne sinoć su proglasili otvorenim 58. kanski filmski festival.

U dvorani Velikog teatra Lumier zatim je prikazan prvi film –«Leming», francuskog redatelja Dominica Mola, koji se u konkurenciji za Zlatnu palmu, glavnu nagradu festivala, nalazi zajedno s još 21 filmskim ostvarenjem.

Odluku o pobjednicima kanske smotre donijet će žiri, kojem je ove godine na čelu reditelj Emir Kusturica.

Za Zlatnu palmu, osim francuskih filmova Mola, Arnoa i Jean-Maria Lariea, koji su režirali «Slikati ili voditi ljubav», i Mihaela Hanekea, autora filma «Skriveno», konkurira još nekoliko filmova iz Evrope i Azije, dok će novi film slavnog Georgea Lucasa «Osveta Sita», nastavak «Ratova zvijezda», biti prikazan izvan konkurencije, 15. maja.

Festival u Cannesu, koji će pratiti 4.000 novinara, okrenut je ove godine sigurnim vrijednostima autorskog filma koje zastupaju Gus van Sant, David Cronenberg, Wim Wenders, Lars ovn Trier, Jim Jarmush, kao i Atom Egoyan, Hou Hsiao-Hsien i Amos Gitay.

Evropa je u službenoj konkurenciji zastupljena sa šest filmova, a Azija svoj uspon potvrđuje s pet djela u utrci za glavne nagrade.

Osim glavnog takmičarskog programa, do 22. maja, kada se festival zatvara, bit će prikazani programi «Izvjestan pogled», «Petnaest dana autora» i «Međunarodna sedmica kritike».

Čuvenim stepeništem Palače festivala tokom ove manifestacije prodefilirat će čitava plejada filmskih zvijezda, među kojima su Val Kilmer, Bill Muray, Gael Garcia Bernal, Bruce Wilis, Benicio del Toro, Jeanna Moro, Sharon Stone i Scarlet Johansson.