Film/TV
0

Otvoren 4. festival dokumentarnog filma ZagrebDox

FENA
Dokumentarnim filmom "Durakovo: Selo budala" u petak navečer je u Studentskom centru počeo 4. međunarodni festival dokumentarnog filma ZagrebDox, na kojem će se do 2. ožujka prikazati 139 filmova u dva konkurentska i sedam popratnih programa.

Među 31 filmom u međunarodnoj konkurenciji, značajan dio njih tematizira život u Rusiji, uz višestruko nagrađeni "Durakovo: Selo budala" ruske redateljice Nine Kirtadze prikazat će se "Prvi dan" Marcina Sautera o prvom danu u školi za djecu iz tundre.

Kako 45 godina nakon testiranja H-bombe ljudi iz močvara sjeverne Rusije skupljaju "svemirski otpad" i prodaju ga pod staro željezo tema je filma "Na trećem planetu od sunca" Pavela Medvedeva.

Na programu su, među ostalim, američki filmovi "Dezerter" Richarda Rowleya o čovjeku kojih nije htio ratovati u Iraku, te "Vrag je dojahao na konju" o istrebljenju crnačkog stanovništva u Darfuru.

Po riječima direktora festivala Nenada Puhovskog, jedna od bitnijih ideja ZagrebDoxa, na kojem se prikazuje izbor ponajboljih recentnih dokumentarnih filmova, jest stvoriti mjesto na kojem će se hrvatski i regionalni dokumentarci moći mjeriti sa svjetskim.

Trideset filmova regionalnog programa raznolikih su tema, od pitanja identiteta (nacionalnog, rodnog i socijalnog) do rata, koji se s obzirom na vremensku distancu promišlja iz novoga kuta.

Film "Doma" Gjorcea Stavreskog govori o važnosti sredine u izgradnji nacionalnog i osobnog identiteta, dok "Queer" Hrvoja Mabića otvara temu transrodnih i transseksualnih osoba.

Poricanjem ratnih zbivanja bavi se film "Informativni razgovori" Namika Kabila, a nagrađivani "Most" Harisa Bilajbegovića podsjeća na događaj iz 1992., kada je tijekom rata u BiH nestalo trinaestero mladih ljudi. Film "Povratak u grad" Hrvoja Juvančića bavi se povratkom srpskih izbjeglica u Dubrovnik.

Filmovi se natječu za nagrade Veliki pečat, a Mali pečat dodjeljuje se autoru do 30 godina starosti. Od ove godine uvedeni su žiri kritike te žiri Amnesty International Hrvatska.

Za popratni program priređena je retrospektiva japanskog dokumentarnog filma, retrospektiva poljskog redatelja Marcela Lozinskog, retrospektiva dokumentaraca zagrebačke Akademije dramskih umjetnosti, autorska večer Petra Krelje te programi "Glazbeni globus", "Očevi i djeca" i "Kontroverzni Dox".