Film/TV
0

Otvoren 17. svjetski Festival animiranog filma u Zagrebu

FENA
Svjetski festival animiranog filma, 17. Animafest, na kojem će se za nagrade boriti 69 kratkometražnih animiranih filmova iz 26 zemalja, otvoren je sinoć u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog.

Do 17. juna kada će se dodijeliti festivalske nagrade, uz takmičarski program, održat će se programi retrospektiva majstora animacije i zemalja, recentnih svjetskih naslova te ponajboljih animiranih videospotova.

Više od 1500 autora koji su u Zagreb poslali svoja ostvarenja razlog su za zadovoljstvo, a odabrani filmovi, tristotinjak gostiju od Argentine do Uzbekistana i vjerna zagrebačka publika jamstvo su novog velikog uspjeha Festivala i mnogo budućih susreta, rekao je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, otvorivši Animafest.

Prisutne je pozdravio i počasni predsjednik Festivala, Koji Yamamura, koji je prije dvije godine za film "Atama Yama" dobio Veliku nagradu Animafesta, i iako je Zagrebačku školu crtanog filma često spominjao kao svoj uzor, sada je prvi put u Zagrebu.

Na otvorenju su uručene nagrade dodijeljene uoči Festivala - francuskoj školi La Poudriere (Valence) za najbolji program filmova prijavljenih za studentsko natjecanje, američkom animatoru i piscu Johnu Canemakeru za doprinos teoriji animacije, dok dobitnik nagrade za životno djelo ruski majstor animacije

Fjodor Hitruk (1917.), rečeno je, zbog poodmakle dobi nije došao u Zagreb.

U predvorju "Lisinskog" izloženo je tridesetak grafika i petnaestak skulptura Zvonimira Lončarića (1927.-2004.), autora vizualnog identiteta Animafesta - čovječuljka s premalim cilindrom.

Festival je počeo projekcijama filmova preminulih animatora, a nakon otvorenja sinoć je prikazan prvi takmičarski program.