{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Otok" u jesenjoj šemi najboljih televizija

S
18.9.2011. u 14:18
0
0
"Otok" u jesenjoj šemi najboljih televizija
0
"Otok" u jesenjoj šemi najboljih televizija
Prvi put, zahvaljujući Mreži, gledatelji u našoj zemlji na jesen imat će priliku pratiti najbolju grčku seriju, popularnu ljubavnu dramu iz 2010. godine, "Otok".
Serija je zabilježila nevjerovatan uspjeh, ostvarivši zavidnu gledanosti od 64,6 posto što znači da je gotovo cijela grčka nacija strastveno pratila priče sa otoka. Ova najgledanija serija ujedno je i najskuplja TV-produkcija do sada rađena na tržištu Grčke i uopće jugoistočne Evrope.

Za njeno emitiranje u predstojećoj sezoni borile su se najprestižnije TV-kuće, a prava emitiranja kupili su najači igrači. Tako će turbulente životne priče sa otoka Sipnalonga, prepune intrige i ekscentričnih likova, biti predstavljene i bh.gledateljstvu zahvaljujući TV1 Mreži.

Za Hrvatsku prava je kupio RTL, a na jesen serija će biti emitirana i na BBC-u, te njemačkom ZDF-u. Čak su i četiri turske medijske kuće, naslutivši koliki uspjeh "Otok" može ostvariti, u utrci za kupovinu prava bez obzira na zavidan uspjeh domaće produkcije kojom se Turska posljednju deceniju može pohvaliti.

Ekranizirana priča o snazi ljudskog duha prema bestselleru Victorie Hislop

Serija Otok (eng."The Island", grč.„To Nisi“) nastala je na osnovu istoimene knjige, bestsellera 2009. godine, autorice Victorie Hislop, britanske književnice i novinarke. Njena ljubavna priča sa otoka imala je gotovo 850.000 čitatelja u Velikoj Britaniji, a knjiga se prodavala u preko 17 zemalja svijeta.

Hollywood je autorici ponudio značajan iznos za ekranizaciju djela, ali ipak Victoria je odlučila da se serija snima u Grčkoj. Ipak, ponuda iz Hollywooda bila je zapanjujuća. Navodno, 25 miliona dolara Victoria je odbila naspram deset puta manjeg iznosa, od dva miliona, koliko joj ponudila grčka produkcijska kuća.

"Prirodno je bilo da se serija snima u Grčkoj, jer Spinalonga je dio njihove historije. Bila sam uključena godinu dana u cijeli projekat snimanja, od odabira reditelja, glumaca, kostima. Nikada nisam sumnjala u uspjeh serije. Znala sam da će biti podjednako velik kao i uspjeh koji je ostvarila knjiga, jer svi su bili srcem predani projektu. Čak su i mnogi mještani htjeli biti dio priče, dati svoj doprinos, pa se tako mnogi od njih pojavljuju kao statisti u seriji", izjavila je autorica romana Victoria Hislop, čiji je prvjenac osvojio srca publike.

Zadatak da roman pretvorti u TV-priču imala je scenaristkinja Mirella Papaoikonomou, koja je kreirala 26 epizoda, produkcijski složenih o čemu svjedoči i podatak da je u prosjeku po epizodi utoršeno 150.000 eura.

U seriji se pojavljuje 300 glumaca, a zaigrala su najpoznatija imena poput: Stelios Mainas, Katerina Lechou i Aimilios Cheilakis. Za sve uloge korišteno je preko 2000 kostima.

Glavna glumica

Glavnu ulogu, mladu Alexix, tumači grčka glumica Evgenia Dimitropoulou, koja je karijeru započela 2004.godine, a do danas ostvarila pojavljivanja u preko 13 serijskih i filmskih ostavrenja. Trenutno, zahvaljujući velikoj popularnosti koju je serija Otok zabilježila u Grčkoj, vrijedi za jednu od najtraženijih grčkih glumica mlađe generacije.

O Otoku

Serija "Otok" je priča o ljubavi i bolu, razdvojenosti i strahu. Riječ je o fikciji koja se temelji na istinitim događajima sa otoka Spinalonga, koji je u vrijeme Drugog svjetskog rata, te sve do 1954.godine, bio kolonija gubavaca. Serija interpretira istinite događaje i činjenice, a likovi svojom odličnom glumom savršeno bilježe svu historiju tog vremena i kraja, sa kojom se prožimaju uobičajene priče o ljubavi i odanosti, patnji i prevari, svojstvene ljudima i ljudskim sudbinama bez obzira na okolnosti koje breme vremena donese.

Radnja počinje u Londonu gdje glavni lik, Alexis Fielding, odlučna mlada žena želi da otrkije više o prošlosti svoje majke Sophie, iz perioda kada je živjela na Spinalongi, a koja je obavijena velom tajni. Alexisino istraživanje odvest će je na otok na kojem će joj stari porodični prijatelj ispričati historiju njenih predaka tri posljednje generacije.

Jednom sedmično, subotom, u terminu od 20:05 h gledatelji TV1 Mreže moći će pratiti uzbudljive priče sa Otoka.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: