Od 21. septembra
2

Otok Rab, okrutan zločin i jedna tragična tajna: "Smrt djevojčice sa žigicama" stiže u bh. kina

I. B.

Nakon međunarodne premijere u okviru Open Air programa Sarajevo Film Festivala, triler Gorana Kulenovića "Smrt Djevojčice sa žigicama" dolazi na redovni repertoar bh. kina.

Svoju svjetsku premijeru film je imao na Pula Film Festivalu, a nakon Sarajevo Film Festivala, bio je film otvorenja Rab Film Festivala gdje je rasprodao čak pet projekcija te opravdao osvojene nagrade publike.

Prošle sedmice, film je stigao u kina širom Hrvatske gdje ga je pogledalo preko 5.000 ljudi, uz hvalospjeve tamošnje filmske kritike, a sada je konačno stigao i u velika platna u BiH.

O čemu se radi u filmu?

Otok Rab, 1992. Na lokalnoj plaži pronađeno je unakaženo tijelo prostitutke Marillene. Istragu vodi lokalni policajac Mungos u saradnji sa svojim dobrim prijateljem Ferom, s kojim dijeli tragičnu tajnu iz djetinjstva. Na otoku na kojem svako svakog zna, niko nije nevin i svi su potencijalni krivci. Ko se krije iza ovog okrutnog zločina?

"Smrt djevojčice sa žigicama"

Redatelj filma je kultni hrvatski autor Goran Kulenović, tvorac po mnogima najboljih hrvatskih serija ikada ("Bitange i princeze", "Crno-bijeli svijet") te filma "Pjevajte nešto ljubavno", najgledanijeg hrvatskog filma u kinima 2007. godine.

Kulenović je jedan od rijetkih hrvatskih autora kome su svi radovi brzo postali cijenjeni i obožavani od kritike i publike. Zajedno s Ferićem, radio je na scenariju filma, a prava zanimljivost adaptacije za sve gledatelje će biti kako film prikazuje brojne bizarnosti i groteske romana. Ulogu Fera, povratnika na Rab, glumi odlični Ozren Grabarić, a Mungosa utjelovljuje Goran Navojec, jedan od najvećih hrvatskih glumaca današnjice.

"Smrt djevojčice sa žigicama"

Živopisnu postavu otoka glume Jelena Lopatić, Iva Babić, Borko Perić, Slavko Juraga, Luka Petrušić, Slavko Sobin, Nikša Butijer, a u filmu se pojavljuju i bh. glumci Elma Juković i Admir Šehović.

Produkciju potpisuju Ivor Hadžiabdić i Antun Bahat iz Livada produkcije, a Ferićeva ekranizacija romana koji je preveden na nekoliko svjetskih jezika njihov je igrani prvijenac. Bh. koproducent filma je Mirsad Purivatra putem produkcijske kuće "2006".

"Smrt djevojčice sa žigicama"

"Smrt djevojčice sa žigicama" osvježava regionalne žanrovske filmove, jedinstven je, neobičan i svoj te spaja zvučnu postavu poznatu po kvalitetnim i popularnim filmovima, serijama i knjigama. Dođite u odabrana bh. kina od 21.septembra i u distribuciji C2 film pogledajte ekranizacijju napetog triler romana koji je brzo postao besteseler.

Ko je ubio Marillenu saznajte od 21. septembra u kinima - C2 Film.