{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


VIDEO
/
Otkriven najstariji film snimljen po Charlesu Dickensu

F
FENA
9.3.2012. u 19:25
0
1
Otkriven najstariji film snimljen po Charlesu Dickensu
0
Otkriven najstariji film snimljen po Charlesu Dickensu
Charles Dickens
Film iz 1901. pronađen u arhivu Britanskog filmskog instituta (BFI) najstariji je filmski zapis o nekom od likova iz romana britanskog književnika Charlesa Dickensa, piše britanski The Guardian.
Nijemi film "The Death of Poor Joe" (Smrt sirote Joa), traje jednu minutu i u izvrsnom je stanju, a temelji se na jednoj epizodi iz Dickensovog romana "Bleak House" (Sumorna kuća), koji je izlazio u 20 mjesečnih izdanja od ožujka 1852. do rujna 1853. i smatran je jednim od najboljih romana velikog viktorijanskog pisca, s najobuhvatnijom, najkompleksnijom i najzanimljivijom menažerijom sporednih likova i sporednih radnji u čitavom njegovom opusu.

Vjeruje se da je film rad pionira britanske filmografije G.A. Smitha - pretpostavka koju dodatno potkrepljuje činjenica da se u njemu pojavljuje njegova supruga, pozorišna glumica Laura Bayley, koja se često pojavljuje u njegovim filmovima i dramama. U ovom se kratkom filmu pojavljuje u ulozi mladića Joa.

Film je snimljen u Brightonu negdje oko ožujka 1901., a pronašla ga je u februaru arhivarka BFI-a Bryony Dixon, dok je pretraživala arhiv u sklopu svojeg istraživanja rane kineske filmografije.

U katalogu je naišla na bilješku naslovljenu "The Death of Poor Joe", što ju je odmah asociralo na Dickensa. Bez posebnih očekivanja odlučila je ipak provjeriti stvarno stanje u zbirci, iznenadivši se otkrićem da se film doista još uvijek tamo nalazi, iako pod drugim naslovom.

Dosad je najstariji poznati film snimljen po Dickensu bio "Scrooge or Marley's Ghost" (Scrooge ili Marleyev duh) iz novembra 1901.

Britanija u ovoj godini slavi 200. godišnjicu Dickensovog rođenja cjelogodišnjim programom izložbi, predstava, festivalskih okupljanja i raznih kulturnih događanja.


Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: