"Law Abiding Citizen"
0

Osveta čovjeka koji je izgubio sve

Sarajevo-x.com
Napeti triler "Law Abiding Citizen" sredinom oktobra počeo se prikazivati u američkim kinima, a prošli petak film je zaradio 41,1 miliona dolara, te zauzeo četvrto mjesto na box officeu. Film govori o čovjeku koji se nakon sudske nagodbe oko ubistva njegove žene i djeteta, sveti onima koji dijele pravdu. Glavne uloge tumeče Jamie Foxx i Gerard Butler.

Supruga i kćerka Clydea Sheltona (Gerard Butler) brutalno su ubijene tokom oružane pljačke njihove kuće. Ubice su uhapšene te mladi i opaki javni tužilac u Philadelphiji Nick Rice (Jamie Foxx) preuzima slučaj.

Uprkos protivljenjima, Nick je prisiljen nudi jednom od osumnjičenih blagu kaznu u zamjenu za svjedočenje protiv njegovog saučesnika. Od tada je pošlo deset godina. Ubica koji je izbjegao električnu stolicu, pronađen je mrtav Clyde Shelton hladnokrvno priznaje da je kriv za ubistvo.

On upozorava Nicka: Ili će srediti pravosudni sistem koji je iznevjerio njegove porodicu ili će ključne osobe koje su učestvovale u suđenju umrijeti. Uskoro Shelton ispunjava svoju prijetnju, naređujući iz zatvorske ćelije nekoliko ubistava koja se ne mogu niti predvidjeti niti spriječiti. Philadelphia je u strahu nakon što Sheltonove mete umiru jedna za drugom, a vlasti su nemoćne da zaustave njegovu vladavinu terora. Samo Nick može zaustaviti ubijanja, a da bi to uradio, mora nadmudriti ovog briljantnog sociopatu, a svaki pogrešan potez znači smrt. Nick se nađe u očajnoj utrci protiv vremena i nadmoćnog protivnika koji je uvijek korak ispred njega.