Film/TV
0

"Ostavljeni" Adisa Bakrača na festivalu u Santa Barbari

FENA
Adis Bakrač (Foto: Sarajevo-x.com)
Adis Bakrač (Foto: Sarajevo-x.com)
Nakon svjetske premijere na festivalu u Karlovim Varima, gdje je film "Ostavljeni" reditelja Adisa Bakrača i scenariste Zlatka Topčića prikazan u takmičarskoj selekciji East of the West, te na Haifa International Film Festivalu, Ljubljana International Film Festivalu, Amiens Film Festivalu i Pula Film Festivalu, ovo ostvarenje nastavlja svoj festivalski život.

Ovaj put je riječ o Internacionalnom Film Festivalu Santa Barbara koji će biti održan od 27. januara do 7. februara, saopćeno je iz "Heft" produkcije.

Festival Santa Barbara je festival posvećen umjetnosti filma, te poznat kao jedan od bitnijih festivala u SAD-u, na kojima je nezavisna produkcija jednako prihvaćena kao i mainstream filmovi najvećih filmskih kuća u svijetu.

Ovaj festival nudi široki spektar međunarodnih i nezavisnih filmova, uz obavezu različitosti. Privlači više od 70.000 posjetitelja svake godine, te nastoji obogatiti zajednicu, kulturno i ekonomski uz predočenje jedanaest dana filmova, seminara, simpozija i radionica.

Film "Ostavljeni" će tokom festivala imati tri projekcije, a prisustvovat će im glavni žesnki lik u filmu Mira Furlan i producent Almir Šahinović.

"Film "Ostavljeni" nas vodi u prostor najosjetljivije društvene skupine - djece bez roditeljskoj staranja, pred kojim smo često spremni zatvoriti oči vjerujući da neko drugi treba voditi brigu o tome. Moja je želja i ideja vodilja bila prikazati sudbine djece koja su neprekidno izložena manipulacijama odraslih zarad ostvarenja njihovih sitnih interesa", ističe reditelj Adis Bakrač.

Pored odličnih uloga koje su ostvarili Mira Furlan, Mirsad Tuka, Dragan Marinković, Zijah Sokolović i Mirela Lambić, tu je i sjajna gluma Tonyja Grge koji je za ulogu Alena u ovom ostvarenju nagrađen Zlatnom arenom na Pula Film Festivalu.

Reditelju Bakraču je za režiju ovog filmskog ostvarenja dodijeljeno priznanje Federacije filmskih kritičara Evrope i Mediterana (FEDEORA).

Film je rađen u produkciji "Heft".