I oni su dio društva
8

Osobe s invaliditetom zvijezde festivala "Uhvati film" u Banjoj Luci

Piše: M. N.
Dokumentarni film "Sjenke" Aladina Kavgića otvorit će večeras Filmski festival "Uhvati film" koji se održava u Banjoj Luci. Festival je posvećen osobama s invaliditetom, a cilj je da se ove osobe uključe u sve sfere društvenog života i budu "vidljivije" društvu.

Filmski festival o osobama s invaliditetom u Banjoj Luci postoji od 2011. godine. Na prvom Festivalu prikazano je osam filmova, uglavnom iz Srbije i BiH, a sedam godina kasnije se prijavilo 636 filmova iz 22 zemlje svijeta (Rusija, Italija, Australija, Njemačka, Indija, Iran, Srbija, BiH...).

"Od 2017. godine mi imamo sporazum o saradnji s Međunarodnim Film Festivalom 'Uhvati sa mnom ovaj dan - Uhvati film' koji se održava u Novom Sadu, tako da smo postali jedinstven filmski festival koji se sada održava i u Rijeci i Kotoru. Na Festivalu u Banjoj Luci će biti prikazano 26 filmova koji su bili prikazani i na novosadskom festivalu. Među njima se nalaze i nagrađeni filmovi - najbolji film, najbolja režija, scenarij, film koji mijenja perspektivu i najemotivniji film. Ono što je od velike važnosti jeste da će biti prikazan višestruko nagrađivani film "Lica Lafore" autora Denisa Bojića", kazala nam je Dušica Lipovac, direktorica festivala "Uhvati film".

Svečano otvorenje zakazano je za 18 sati u Muzičkom paviljonu parka "Petar Kočić". Dokumentarni film "Sjenke" Aladina Kavgića iz Tuzle, koji će otvoriti festival, sastoji se iz tri priče popraćene sa tri različite teme: porodica, ljubav i posao. Glavni akteri filma su izvanredne žene kojima invaliditet nije bio prepreka za uspjeh. Pozitivan pristup, aktivizam i vlastito usavršavanje daju iskustvo i samopouzdanje kojima se mogu prevazići nametnute prepreke. Dokumentarni film "Sjenke" je rađen u okviru aktivnosti #VašGlas #VašaPriča koju finansira EU, a provodi UNDP.

"Ovo je Festival koji itekako može utjecati na svijest šire javnosti prema osobama s invaliditetom (OSI), a i podržava glumce, scenariste, režisere koji su OSI te se na taj način promoviše njihov potencijal. Posljednjih godina vidljivo je da se osobe s invaliditetom sve više uključuju u sve sfere društvenog života i rada. Festivalom 'Uhvati film' želimo doprinijeti smanjenju socijalne distance prema osobama s invaliditetom, odnosno da se kroz filmsku umjetnost, putem promovisanja potencijala osoba s invaliditetom, stvore uslovi za veću vidljivost i njihovo uključivanje u sve sfere društvenog života", kazala je Lipovac.

Pored projekcije domaćih i stranih filmova o temi invalidnosti, koji mijenjaju perspektivu, prateća aktivnost festivala je izložba fotografija "Kultura i osobe s invaliditetom" te debata o ovoj temi.

"Izložbom fotografija i debatom želimo utjecati na širu javnost da na pozitivan način razmišlja o osobama s invaliditetom i da ih prepozna kao stvaraoce i kao konzumente kulture. Moderator debate je naša poznata književnica Tanja Stupar Trifunović", rekla nam je Lipovac.

Organizator festivala je Humanitarna organizacija "Partner". Grad Banja Luka je podržao festival i nalazi se u Kalendaru kulturnih manifestacija Grada Banja Luka za ovu godinu.

Cijeli program festivala, koji se održava 12. i 13. oktobra, možete pogledati na web stranici festivala.