Novi poduhvat Kathryn Bigelow
0

Oskarovka će snimati film o ubistvu Bin Ladena

Sarajevo-x.com
Film o akciji u kojoj je ubijen lider terorističke organizacije Al-Qaida Osama bin Laden dobio je zeleno svjetlo za snimanje, nakon što je produkcijska i distribucijska kuća Columbia Pictures dobila prava na njegovu distribuciju. Film će režirati Oskarom nagrađena Amerikanka Kathryn Bigelow.

Bigelow i novinar i scenarist Mark Boal, koji su osvojili Oskara za film "The Hurt Locker" 2010. godine, već su radili na projektu o lideru Al-Qaide.

Iz Sony Pictures Entertainmenta potvrdili su planove za snimanje ovog filma.

"Bigelow i Boal rade na tom projektu od 2008. godine, a planiraju da uključe i nedavne događaje u film", navodi se u saopćenju. Film će se fokusirati na napore "specijalne jedinice u misiji hvatanja ili ubijanja Bin Ladena.

"Sa smrću Osame bin Ladena ovaj film nije mogao biti relevantniji", kazala je Amy Pascal iz Sonyja i dodala kako vjeruje da će ga Kathryn i Mark napraviti autentičnim.

Duga je historija filmova temeljenih na stvarnim događajima, od onog o JFK-u do Titanika, ili u novije vrijeme, filma United 93 o herojstvu putnika koji su spriječili četvrti avion da stigne do svoje mete u napadima 11. septembra 2001. godine.

Bigelow je karijeru izgradila na filmovima baziranim na mačo likovima, kao što su surferi pljačkaši banaka u "Point Breaku" i ekipi deminera adrenalinskih ovisnika u "Hurt Lockeru".

Ona je prva žena koja je osvojila Oskara za najboljeg redatelja prošle godine za "Hurt Locker". Niskobudžetna drama, temeljena na scenariju istraživačkog novinara Boala, koji je proveo neko vrijeme s deminerima u Iraku 2004. godine, potukla je 500 miliona dolara vrijedan naučno-fantastični ep "Avatar", u režiji njenog bivšeg supruga Jamesa Camerona, na ceremoniji dodjele Oskara 2010. godine.