Serija "Dva smo svijeta različita"
0

Ornela Bery: Sviđa mi se uloga Bahre jer se ne moram šminkati

Sarajevo-x.com
Svake subote, od 2. aprila, TV1 će u terminu od 20:10 sati emitovati domaću humorističnu seriju "Dva smo svijeta različita", reditelja Elmira Jukića.

Bazirana na sukobu selo-grad u postratnoj i tranzijskoj BiH, serija na humorističan način tretira životne situacije zasigurno vrlo prepoznatljive publici u BiH, ali i u čitavom regionu.

Glavnu ulogu igra trenutno najpoznatiji bh. glumac Emir Hadžihafizbegović, dok se u drugim glavnim i sporednim uloga pojavljuje čitava galerija naših i regionalnih glumačkih zvijezda, poput Jasne Ornele Beri, Tanje Šojić, Ivana Bekjareva, Roberta Krajinovića i Arme Tanović-Branković.

Iluzija iz serije je kompatibilna sa stvarnošću

Glavni junak serije Fadil Opančić je priprosti i ambiciozni seljak kojeg njegova politička partija prebaci u grad kako bi se sakrila tragove o korupcijskoj aferi sa motokultivatorima. Njegov novi posao u Sarajevu je upravnik pozorišta. Tu se susreće sa Josipom Gospodnetićem, dosadašnjim upravnikom, starim Sarajlijom i pripadnikom građanskog sloja u gradu. Njihov sukob čini okosnicu seriju.

"Tekst koji mi radimo je iluzija. Mi glumci se inače bavimo iluzijom, a pojedine situacije iz ove serije su nekad bile i dijelom realnih situacija koje su se dešavale u pozorištima. Izgleda gotovo nevjerovatno da se u jednoj od epizoda ruši prostor garderobe da bi se napravila kafana. Ali, ja sam svjedok da je u jednom bh. pozorištu, vrlo etabliranom, srušena biblioteka da bi se proširila kancelarija direktora. Dakle, vidite koliko je kompatibilno. Svaka sličnost sa stvarnim događajima je slučajna", otkriva Emir, koji igra glavnog junaka Fadila Opančića.

TV serija "Dva smo svijeta različita" prva je velika produkcija TV1 u oblasti igranog programa u BiH i trenutno najveći je projekat ove vrste u BiH. Serija je zajednički koproducentski projekat TV1 sa Novom TV iz Hrvatske, dok izvršnu produkciju potpisuje Fist iz Sarajeva.

Nije bilo straha nakon serije "Lud, zbunjen, normalan"

"Rekao bih da je čak i zahtjevnija od serija koje smo ranije radili. Jer, više je oslonjena na eksterijere i nešto što nije studijsko snimanje, tako da je automatski kompleksnija i zahtjevnija. Naravno, tu je velik broj likova tako da i to dodatno opterećuje priču. Ali, čini mi se da smo uspjeli sve to spojiti da ovo o čemu govorimo bude na zajedničku radost dobro", izjavio je Elmir Jukić, reditelj serije.

A da li je bilo straha ući u novi humoristični projekat nakon "Lud, zbunjen, normalan", dodaje: "Nije bilo straha, ali jeste više odgovornosti. Jer, ljudi očekuju da će od iste ekipe vidjeti nešto jednako dobro, ako ne i bolje. Stoga smo duplo spremniji ušli u projekat".

Jednu od glavnih uloga ostvaruje i Jasna Ornela Bery, koja igra Bahru, Fadilovu žene.

"Volim jako tu ulogu, prije svega zato jer do sada nisam igrala takvu vrstu uloga. Volim je i zato jer ne moram da se šnimkam. Šalim se, naravno. Ova serija prikazuje sukob između urbanog i ruralnog. Ja spadam u ove ruralne. Bahra je jedna žena koja ima onu seljačku inteligenciju. Neobrazovana je, ali uz pomoć svoje elementarne inteligencije ona se brzo adaptira. Iako joj sve to smeta. Ona bi više voljela da je na meraji", ističe Bery.

Gost serije Enis Bešlagić

Trenutno se u selu Mrkovići kod Sarajeva, te u Domu kulture Hrasnica snima prvih 14 epizoda. U prvoj sezoni, u ulozi gosta, pojavit će se i Enis Bešlagić, koji dolazi u četvrtak na snimanje u Sarajevo.

Iz sadržaja prve epizode, nazvane "Bježanija" otkrivamo: Prevareni seljaci iz sela Donje Brabonjište proganjaju Fadila, predsjednika zadruge, zbog prevare oko motokultivatora koje nikada nisu dobili. Fadil se obraća za pomoć Uzeiru, svom rođaku, inače ministru u vladi zbog kojeg je i prevario seljake. Da bi smirio uzavrele strasti Uzeir nalazi Fadilu stan i posao upravnika gradskog pozorišta u Sarajevu. Bježeći glavom bez obzira pred razularenom masom porodica Opančić (Fadil, supruga Bahra, sin Pipun i Fadilov potrčko Osman) odlazi u grad, u bolje sutra.