Nakon premijere u Cannesu
3

Omnibus SEE Factory/Sarajevo Mon Amour prikazan na Podgorica Film Festivalu

E. Lj.
Omnibus SEE Factory/Sarajevo Mon Amour, koji je svjetsku premijeru imao u Cannesu, sinoć je prikazan i na 4. Podgorica Film Festivalu u Crnoj Gori, a reakcije publike su sjajne.

Film je sniman u Sarajevu, a okupio je 5 reditelja/ica iz regije i pet međunarodnih autora/ica. Oni su se prvi put sastali u Sarajevu, gdje su radili na 5 kratkih filmova.

Film su na festivalu u Podgorici predstavili reditelj Dušan Kašalica, producent Armin Hadžić i glumice Lidija Kordić i Andrea Aković koje su nakon projekcije sudjelovali u razgovoru o filmu.

Film je nastao u produkciji DW i Obala Art Centra iz Sarajeva i snimljen uz podršku filmskih centara iz regije - Filmskog centra Srbije, Makedonske agencije za film, Filmskog centra Slovenije, Filmskog centra Crne Gore i Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo, u saradnji sa Akademijom scenskih umjetnosti Sarajevo. Autori su Dušan Kasalica (Crna Gora), Teodora Ana Mihai (Rumunija / Belgija), Urška Djukić (Slovenija), Gabriel Tzafka (Grčka / Danska), Eleonora Veninova (Makedonjia), Yona Rozenkier (Izrael / Švicarska), Maša Šarović (Srbija), Sharon Angelhart (Izrael), Neven Samardžić (Bosna i Hercegovina) i Carolina Markowitz (Brazil).

Cilj SEE Factory je promocija novih talenata na međunarodnoj sceni i omogućavanje mladim filmskim autorima, lokalnim i međunarodnim, da se upoznaju i stvaraju zajedno. Nakon Tajvana 2013., Kopenhagena i Helsinkija 2014., Čilea 2015., Južne Afrike 2016., Libana 2017. i Tunisa 2018. godine, ove godine su se Directors’ Fortnight, Obala Art Centar i DW pridružili Fabrici da zajedno nastave avanturu.