Doček Oskarovca
71

Oliver Stone danas u Sarajevu, treći dan SFF-a donosi istaknute svjetske i bh. filmove

Klix.ba
Oliver Stone (Foto: EPA)
Oliver Stone (Foto: EPA)
Treći dan 23. Sarajevo Film Festivala u znaku je oskarovca Olivera Stonea koji stiže u glavni grad BiH gdje će mu biti uručeno Počasno Srce Sarajeva. Pored susreta sa istaknutim američkim rediteljem, festivalska publika će i danas imati priliku uživati u uzbudljivim svjetskim i bh. filmovima.

Višestrukog dobitnika nagrade Oscar Američke filmske akademije, kreatora kultnih ostvarenja svih žanrova koja su osvajala publiku širom svijeta, s ponosom će dočekati organizatori SFF-a kao i hiljade poklonika ovog umjetnika u glavnom gradu BiH. Prema programu festivala, Stoneu bi večeras pred širokim auditorijem u Ljetnom kinu Reiffeisen trebala biti uručena nagrada Počasno Srce Sarajeva.

Današnji program SFF-a započet će svjetskom premijerom takmičarskog filma "Buđenje dana" albanskog reditelja Gentiana Kocija u Narodnom pozorištu Sarajevo. Film će ponovo biti prikazan u 20:00 sati kada će se crvenim tepihom prošetati Koci sa glumcima iz njegovog ostvarenja.

"Buđenje dana" donosi priču o Leti, u ulozi Ornele Kapetani, koja je u teškoj finansijskoj situaciji. Nakon što ona i njen jednogodišnji sin budu izbačeni iz stana u kojem žive zbog neplaćanja stanarine, useljavaju se kod Sophie, nepokretne starice čija je kći Letu upravo angažovala kao majčinu njegovateljicu. Ako želi zadržati posao i krov nad glavom, Leta po svaku cijenu mora održati Sophie na životu.

Nakon "Buđenje dana", publika će u Narodnom pozorištu imati priliku pogledati film "Sve su radosti moguće" turskog reditelja Selmana Kilicaslana, a potom i mađarski film Ildikoa Enyedija "Na duši i tijelu".

U kinu Meeting Point bit će prikazani film "Rad" Jairusa McLearyja i Gethina Aldousa te dokumentarni hit "Pogled tišine", poznatog američkog reditelja Joshue Oppenheimera, kojeg je publika pozdravila prije dva dana na svečanoj ceremoniji otvorenja 23. SFF-a.

Oppenheimer će nakon projekcije priče o indonezijskom genocidu iz 60-ih godina, u kojem je život izgubilo oko milion ljudi, održati predavanje na kojem će govoriti o njegovom radu i ostvarenjima.

Ljetno kino Raiffeisen večeras je rezervisano za doček Oskarovca Stonea. Nakon što mu bude uručeno Počasno Srce Sarajeva, publika će pod otvorenim nebom imati priliku pogledati sjajni film "Pravo vrijeme" braće reditelja Josha i Bennyja Safdiea.

"Pravo vrijeme", kako je ranije rekao direktor SFF-a Miro Purivatra, možda je najuzbudljiviji film na ovogodišnjem SFF-u. Stominutnu priču o pljački banke i spašavanju brata publika bi mogla pregledati u dahu, što će biti odlična završnica noći na Open Airu nakon susreta sa Stoneom.

Podsjećamo, dodjela istog priznanja kultnom britanskom komičaru Johnu Cleeseu najavljena je za 16. august kada će u njegovu čast pred publikom SFF-a biti prikazan film "Riba zvana Wanda".

Kao i prethodnih te narednih dana SFF-a, publika i danas ima priliku gledati filmove iz programa festivala u kinima Meeting Point i Multiplex Cinema City, KSC Skenderija, kinu Novi Grad, ljetnom kinu Novi Grad, MMC kinu Ilidža te Art kinu Kriterion.

Ukoliko zbog vremenskih nepogoda dođe do promjene lokacija na kojima će se održavati današnje projekcije, publika će biti na vrijeme obaviještena o promjenama.