Mali grad, velike tajne
5

Okončana 9. epizoda četvrte sezone najgledanije Netflixove serije "Stranger Things": Krv i suze mogu teći

Piše: Ines Mrenica
Nedugo nakon što je objavljen drugi dio 4. sezone "Stranger Things", Netflix je doslovno kolabirao. Fanovi su požurili vidjeti finale priče o stanovnicima Hawkinsa i čini se da su zadovoljni. Evo dojmova o 8. i 9. epizodi.
Samo nekoliko dana nakon objave četvrte sezone krajem maja, serija "Stranger Things" zabilježila je 287 miliona sati gledanja, čime je s trona gledanosti američkog streaming servisa svrgnula historijsku tračersku priču "Bridgerton", premašivši je za skoro 100 miliona sati. Tajna uspjeha krije se u provociranju nostalgije za osamdesetim godinama, uz odličnu priču i impresivnu produkciju inspiriranu filmovima Stevena Spielberga i natprirodnim elementima Stephena Kinga.

Kako to obično biva s hitovima, dok jedni nosaju majice s naslovom serije i opsesivno slušaju Kate Bush i pjesmu "Running Up That Hill", oni drugi nikako da se upecaju na dogodovštine iz fiktivnog gradića Hawkinsa, pa čak ni nakon što su pregledali najbolje trenutke pojavljivanja srbijanskog glumca Nikole Đurička u ulozi Rusa Yurija.

Šta reći a ne pokvariti vam gledanje finala četvrte sezone? Ono je zaista spektakularno, jer 9. epizoda pod nazivom "Piggyback" donosi okršaj u "marvelovskom" smislu, a traje 2 sata i 22 minute! Nova sezona je čak pet sati duža nego prethodna i ima nekoliko ključnih promjena, prije svega u načinu na koji su scene nasilja postale još brutalnije. Prošli smo kroz mnogo kontinenata i dimenzija, a na to putovanje su nas odvele epizode u trajanju od 70 minuta, što je gotovo dužina prosječnog igranog filma.

Millie Bobby Brown kao Eleven
Millie Bobby Brown kao Eleven

Posljednja sezona premašila je sva očekivanja, prije svega raskošnom produkcijom i impresivnom glumačkom ekipom, uz fascinantno "šminkanje" specijalnim efektima u postprodukciji. Fanovi su u deliriju i nastavljaju bildati hype oko pete sezone, koja će biti zadnja, tako da su sve oči uprte u braću Duffer, kreatore serije. Kraj sage očekuje se nekad u 2024. godini, ali je sve još uvijek na razini spekulacija.

Svaki kraj ima svoj početak

U Hawkinsu u Indiani, odvažni tinejdžeri počinju napad na demona koji luta sluzavom dimenzijom ispod grada. On se zove Vecna. Vidovita Eleven otključala je sjećanja iz djetinjstva provedenog u ustanovi za djecu s čudnim moćima, a zapravo je otkrila da je otvorila vrata druge dimenzije i da je ona zaslužna za osvetoljubivost čudovišta. Vecna pokazuje Nancy (Natalia Dyer) viziju budućnosti u kojoj je Hawkins u opasnosti od razdora, međutim da bi Vecna proveo svoj plan, mora otvoriti još poneka vrata.

Scena iz 8. epizode 4. sezone serije
Scena iz 8. epizode 4. sezone serije "Stranger Things"

Ekipa smišlja plan kako pokoriti čudovište. Eleven, s obnovljenim moćima, uviđa da im se mora pridružiti kako bi ih spasila. U Rusiji, Hopper, Joyce, Murray, Yuri i Antonov otkrivaju da u zatvoru ima još nekoliko izazova prije nego što pobjegnu i povuku se u Yurijevu bazu. Hopper je u mogućnosti nazvati Owensovu liniju i saznaje za probleme u Hawkinsu, te slijedi povratak u zatvor…

Vol. 2 četvrte sezone ima i nekoliko neugodnih iznenađenja, a komentar koji je izazvao najviše reakcija (ostavljen ispod originalnog trailera) jeste onaj u kojem zabrinuti obožavatelj konstatira da ako Steve umre, Netflixu će dostaviti račun s psihoterapije. Mi bismo rekli "sve je lako kad si mlad", pa i onda kada si baš ti taj koji se nađe na posljednjoj liniji obrane čovječanstva od demona. Uživajte u "Čudnijim stvarima"!