Film "Fugitive"
151

Održana premijera bh. SF filma, radnja smještena u Sarajevu 300 godina od ovog trenutka

D. J.
Foto: Press
U sarajevskom Meeting Pointu večeras je održana premijera znanstveno-fantastičnog filma "Fugitive" bosanskohercegovačkog producenta Adisa Kutkuta Billaina.

Film je temeljen na priči o jednom od protagonista iz konceptualnog kratkog filma Nomad’s Revenge. Nomad's Revenge je objavljen uz istoimeni Billainov album 2019. godine.

Dino Osmanović, izvršni direktor Symphony, Marko Gačnik, autor storyboard-a filma, Adis Kutkut, autor filma i Ehlimana Međić, project manager
Dino Osmanović, izvršni direktor Symphony, Marko Gačnik, autor storyboard-a filma, Adis Kutkut, autor filma i Ehlimana Međić, project manager

"Fugitive se poigrava s idejom eksperimenata na ljudskoj rasi koji mogu zaživjeti i na ovim prostorima u budućnosti, na našu ili inostranu inicijativu. Govori o odnosima ljudi, tehnologije i vremena, međusobnoj isprepletenosti koja nas čini onim što jesmo, odlukama koje definiramo kao izbore i onim što nam se nameće.

S pojavom i utjecajem kvantne fizike na povezanost vremena i prostora, a time i nas u njoj, vrijeme postaje ništavno, i samo sjećanja ostaju kao posljednji svjedoci fragmenata čovječanstva", kazao je ranije Billain.

Film smješten u distopijsko NeoSarajevo 300 godina od ovog trenutka je realiziran u koprodukciji bh. kuća Stechak Studios i Spektroom, a film su podržali Symphony, FL Studio, Kilohearts i Fondacija za kinematografiju Sarajevo.

Za animaciju je bio zadužen tajvanski animator Cheng WeiZhi.

"Moj engleski nije baš dobar, ali negdje u sredini projekta smo shvatili da smo svi dobri u kreiranju i ilustracijama, pa smo počeli komunicirati preko crteža i animacija. Mislim da je ta metoda komuniciranja za nas bila puno pogodnija", kazao je WeiZhi.

Fugitive će u Meeting Pointu igrati u 18 sati od 29.6. do 3.7.2022. godine. Globalna publika će film imati priliku pogledati preko Vimeo On Demand servisa. Planirana je kino distribucija i u drugim gradovima Bosne i Hercegovine.